Jahrada 2017

8. ročník dvojdňovej výstavy Jahrada rozvoňal priestory trenčianskeho výstaviska. Úvodné príhovory hostí sa niesli v znamení prínosu ovocinárstva pre rozvoj agropotravinárstva na Slovensku a aj pozitívnych účinkov ovocia na zdravie Slovákov. 
 
 
Predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga zhodnotil tohtoročnú pestovateľskú sezónu. Tú opäť aj v tomto roku poznačili intenzívne jarné mrazy, ktoré podstatne skresali celkový pestovateľský výsledok ovocinárov.
 
 
"Máme o niečo vyššie úrody ako vlani, ale stále sme na 55% objeme úrody oproti dlhodobému priemeru", uviedol Marián Varga. 
 
 
Zároveň priblížil aj ďalší problém, ktorý ovocinári riešia - a tým je nedostatok pracovnej sily v sadoch. "V sadoch chýbajú ľudia, brigádnici a aj preto sa Ovocinárska únia Slovenska v spolupráci s SPPK snažia presadiť cez ministerstvo práce tzv. inštitút sezónnej práce v poľnohospodárstve. Majú ho ovocinári v celej Európe. Ja verím, že tento rok to už dotiahneme do úspešného konca. My už nemáme pomaly s kým robiť. Ovocinárstvo je závislé na ľudskej práci", dodal M. Varga. 
 
 
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík a generálny riaditeľ Sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Štefan Ryba odovzdali ocenenia pre najlepších slovenských ovocinárov v súťaži Jablko roka. Na 3. mieste skončilo jablko JONAGORED od PD Čachtice, 2. miesto si vyslúžilo jablko GRANNY SMITH od Danubius Fruct Dunajská Lužná a víťazom sa stalo jablko PINOVA od firmy Plantex vo Veselom. 
 
 
Profesor Ivan Hričovský vyzdvihol pozitívne  účinky konzumácie jabĺk na ľudský organizmus. Napriek tomu stále zaostávame v konzumácii jabĺk za odporúčaním lekárov. Kým za posledných 5 rokov skonzumujeme ročne na osobu 16-22 kg, zdravotníci odporúčajú zjesť až 32 kg jabĺk ročne. 
 
Najkrajšie jablko na Slovensku vypestoval tento rok Václav Linda z Kláštora pod Znievom. Jeho jablko odrody Bohemia ocenila porota ako najkrajšie, v rámci súťaže Najkrajšie jablko Slovenska počas výstavy Jahrada 2017 na trenčianskom výstavisku Expo Center.
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce