Školenie na systém elektronického zberu údajov o spotrebe hnojív

Od roku 2017 musia poľnohospodári v zmysle § 3a zákona o hnojivách č. 136/2000 ako producenti sekundárnych zdrojov živín a producenti kompostu posielať Ústrednému kontrolnému a skúšobnému ústavu poľnohospodárskemu hlásenia. Na základe  § 14 ods. 3 vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR č. 151/2016 Z. z. je potrebné posielať  hlásenia prostredníctvom elektronického formulára.
 
 
Školenie v sídle úradu SPPK otvoril ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim a privítal všetkých prítomných zástupcov poľnohospodárskych subjektov, ako aj prítomných školiteľov a zástupcov ÚSKUP-u a ministerstva. Následne vysvetlil podrobne systém zadávania údajov Štefan Gáborík z ÚKSUP-u.  Prednášajúci najskôr prezentoval aktuálnu platnú  legislatívu pre oblasť hnojenia a upozornil na termíny, ktoré sú v platnej legislatíve stanovené. Každý producent sekundárnych zdrojov živín a producent kompostu je povinný posielať ÚKUSP-u vždy do 15. februára kalendárneho roka, teda v tomto roku do 15.2.2017, hlásenie o celkovom množstve sekundárnych zdrojov živín a kompostov uvedených do obehu za predchádzajúci  kalendárny rok podľa druhu a podľa odberateľov. Aplikáciu je možné bezplatne stiahnuť zo stránky ÚKSUP-u. Zároveň Š. Gáborík upozornil na agronomickú evidenciu, ktorú je povinný viesť každý používateľ. Požadované údaje sú už zapracované v niektorých komerčne dostupných programoch.
 
Už počas prezentácie sa začala diskusia k niektorým funkciám programu, chýbajúcej logickej súvislosti, výberu plodín, číselníkom, k potrebe opakujúceho nahrávania názvov, evidencii kategórií zvierat, či histórii zmien.  Systém by v budúcnosti mal byť alternatívou knihy honov, avšak v súčasnosti neobsahuje zoznam hnojív. V diskusii vystúpili aj zástupcovia ministerstva, pričom bolo konštatované, že program mal byť k dispozícii výrazne skôr. Z dôvodu získania údajov však aj v budúcnosti bude požadované elektronické nahlasovanie údajov.
 
Záver:
 
V zákone o hnojivách je stanovený termín nahlasovania spotreby hnojív vždy do 15. februára za predchádzajúci kalendárny rok. Zároveň tieto hlásenia majú byť podľa platnej vyhlášky posielané elektronicky. Program, ktorý je k dispozícii, má nedostatky a zároveň bol zverejnený neskoro bez dostatočnej informačnej kampane. Hrozí, že poľnohospodári  nestihnú nahlásiť potrebné údaje včas. SPPK požiadala rezortné ministerstvo o hľadanie riešenia pre rok 2017 tak, aby poľnohospodári neboli postihovaní za nesplnenie termínu a nedoplácali  na chyby iných. 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce