Duálne vzdelávanie cez agropotravinárske podniky

Deviataci základných škôl si môžu podávať prihlášky na štúdium v stredných odborných školách s agropotravinárskym zameraním a vyberať spomedzi 12 poľnohospodárskych a 6 potravinárskych učebných odborov.
 
 
Najväčší dopyt zo strany firiem je po žiakoch, ktorí vyštudujú učebný odbor poľnohospodár – mechanizácia a cukrár – pekár. Zamestnávatelia však hľadajú napríklad aj študentov učebných odborov poľnohospodár-farmárstvo či  agromechanizáror-opravár. Doterajšie skúsenosti potravinárov zase ukázali, že im chýbajú okrem vzdelaných pekárov a cukrárov aj mäsiari alebo biochemici, ktorí by našli uplatnenie v mliekarenskej výrobe.
 
Systém duálneho vzdelávania je príležitosťou, ako prepojiť vzdelávanie s praxou a prilákať aj do menej atraktívnych odborov kvalitných ľudí.
 
Čísla hovoriace o zamestnanosti v agropotravinárskom sektore a priemernom veku jeho pracovníkov nie sú pritom vôbec lichotivé. Ak porovnáme rok 1995 a 2014, tak pokles zamestnanosti v odvetví dosiahol 73%, s čím automaticky súvisí vyľudňovanie vidieka. Podľa Eurostatu v agropotravinárskom sektore ešte v roku 1995 pracovalo 203tisíc zamestnancov, v roku 2014 už len 53tisíc ľudí.
 
V roku 2005 sa zvýšil priemerný vek zamestnancov v poľnohospodárstve na 44 rokov a v roku 2014 už dosiahol priemerný vek 46,6 rokov u žien a 46,8 rokov u mužov. Starne hlavne mužská populácia. Znížil sa podiel mladých pracovníkov do 34 rokov a stagnoval podiel pracovníkov do 39 rokov.
 
 
„Práve systém duálneho vzdelávania je možnosť, ako motivovať mladých ľudí, aby spolu so štúdiom zároveň aj praxovali u konkrétneho zamestnávateľa. Odhaduje sa, že do roku 2050 pribudnú na svete dve miliardy ľudí a požiadavka na výrobu potravín vzrastie o 70%. Perspektíva potreby agropotravinárstva tu preto je“, uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.
 
Osvedčenie na vstup do systému duálneho vzdelávania vydala SPPK v zrýchlenom procese pre školský rok 2015/2016 najskôr dvom poľnohospodárskym podnikom. Pre školský rok 2016/2017 bolo pripravených vzdelávať študentov už 33 agropotravinárskych firiem. V školskom roku 2017/2018 pribudol k týmto zamestnávateľom ešte jeden podnik a osvedčenie pre dve ďalšie firmy ešte musí schváliť Predstavenstvo SPPK. Spolu tak bude vzdelávanie v praxi zabezpečovať 36 poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov.
 
SPPK verí, že žiaci spolu so svojimi rodičmi sa budú zodpovedne rozhodovať pri výbere budúceho povolania a že využijú možnosti kvalitnej výučby v praxi, ktorú môžu budúci prváci stredoškoláci získať na viacerých miestach Slovenska v agropotravinárskych podnikoch.
 
Poľnohospodári a potravinári, ktorí prešli certifikáciou a získali osvedčenie od Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, sú pripravení na vzdelávanie mladých ľudí v praxi.
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce