Slovenský večer v Bruseli

Slovenská republika končí svoje polročné predsedníctvo v Rade Európske únie. Bolo to naše historicky prvé Predsedníctvo, ktoré bolo určené rozhodnutím Rady z 1. januára  2007. Počas nášho šesťmesačného Predsedníctva sme boli zodpovední za program rokovaní, ale najmä za legislatívu a politické rozhodnutia a kompromisy.
 
 Predseda EHSV Dassis Georges počas Slovenského večera
 
Pravdepodobne si to bežní ľudia neuvedomovali, ale Predsedníctvo si vyžadovalo veľa úsilia a profesionality od každého ministerstva a pracovníkov, ktorí boli roky pripravovaní resp. mali byť pripravovaní na rokovania a vedenie zasadnutí. Či a čo sa nám podarilo dosiahnuť pre prospech našich obyvateľov však musíme hodnotiť my na Slovensku. Niektoré rozhodnutia boli potrebné, aj keď sa nás, našich obyvateľov alebo našich podnikateľov nedotýkali, ako napríklad tie, ktoré boli zamerané na morský rybolov. Naopak, očakávali sme riešenia v oblasti poľnohospodárstva tak, aby nevíťazili najsilnejšie štáty, ale aby boli riešené problémy najmä v tých štátoch, kde boli problémy najväčšie. Toto sa Slovensku pravdepodobne nepodarilo.
 
 
Predsedníctvom „žili“ aj ďalšie inštitúcie. Mnohí čitatelia si všimli, že na stránkach Roľníckych novín každý týždeň prinášame informácie zo zasadnutí Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (skratka EHSV alebo v angličtine EESC). Práve v Európskom hospodárskom a sociálnom výbore má Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora už druhé funkčné obdobie svojho zástupcu. Aj v tejto inštitúcii bolo cítiť, že malé Slovensko „predsedá“ 28 štátom, členom Európskej únie. Snažili sme sa navrhnúť priority pre program predsedníckej krajiny, podarilo sa nám upozorniť na problémy s obchodnými reťazcami a na  nekalé obchodné praktiky. EHSV sa zaoberal hodnotením vonkajších a vnútorných politík a prostredníctvom svojho  stanoviska navrhoval riešenia problémov v Spoločnej poľnohospodárskej politike, zaoberal sa marketingovým právom, spotrebiteľmi a ich právom, ale aj ďalšími oblasťami, ako je trvaloudržatený rozvoj, obehové hospodárstvo, medzinárodné zmluvy, či hospodárka a menová únia. Naše stanoviská vznikali na základe kompromisov a vyskytli sa dva prípady, kedy sme sa nevedeli dohodnúť, a tak okrem riadneho stanoviska bolo pripravené aj protistanovisko a na plenárnom zasadnutí (v októbri a v decembri) sme hlasovali za dve rôzne stanoviská pripravené členmi EHSV. Taký je však život, ak sa nedá dosiahnuť kompromis, je potrebné hlasovanie....
 
 
Po šiestich mesiacoch bilancujeme naše úspechy a neúspechy. Práve v tomto predvianočnom zhodne sa nám podarilo vďaka sponzorským organizáciám pripraviť takzvaný „Slovenský večer“, na ktorom vystúpila skupina Technik, podávali sa pravé „slovenské jedlá“, návštevníci mohli ochutnať výborné slovenské syry od spoločností  LEVICKÉ MLIEKÁRNE a.s., Milk-Agro spol. s r.o. Sabinov, MILSY a.s.  Bánovce nad Bebravou,  Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. a Savencia Liptovský Mikuláš.
 
 
Slovenský večer však začal oficiálnym príhovorom predsedu EHSV George  Dassisa, ktorý zdôraznil úspech malej krajiny (Slovenska), ktorá predsedala 28 členským štátom. Boli sme začiatočníci, ale podarilo sa nám splniť všetky očakávania. Ďalším príhovorom slovenský veľvyslanec pri EÚ Peter Javorčík zhodnotil polrok, v ktorom predsedalo Slovensko. Bol to ťažký polrok, začínal výsledkom Brexitu a končil výsledkami volieb za amerického prezidenta. Zároveň EÚ v období nášho predsedníctva čelilo viacerým krízam napr. v sektore poľnohospodárstva, ale aj migračnej kríze. Následne sa prihovoril prítomným členom EHSV, ako aj pozvaným hosťom z rôznych inštitúcií od Európskeho parlamentu cez Komisiu a Radu, profesor Vladimír Báleš, dlhoročný rektor Slovenskej technickej univerzity. Príhovorom „odľahčil“ situáciu a vďaka jeho slovám sa prítomní ešte dlho mali o čom rozprávať. Novinkou na podujatí, okrem vynikajúcich špecialít, bola  aj tombola. Pokojný priebeh ťahu tomboly zabezpečila vďaka svojím moderátorským schopnostiam Mgr. Martina Širhálová. Práve do tomboly sa zapojili sponzorské organizácie zo Slovenska, pričom medzi nimi nechýbala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Do prípravy tomboly sa zapojili okrem vyššie uvedených mliekarni a SPPK ďalšie významné subjekty, a to AZZZ SR, KOVO, Sorea, OLD HEROLDS, I.D.C., Heineken, Poľovnícka spoločnosť LAZEC a Víno-Masaryk s.r.o.  Zahraniční hostia a prítomní ocenili kvalitné mliečne, či mäsové výrobky. Zostáva len dúfať, že kvalitné výrobky sa budú dostávať častejšie aj na ten náš slovenský trh a za kvalitou nebudeme musieť cestovať desiatky či stovky kilometrov.
 
 
Za prípravu podujatia, ale aj aktívnu účasť pri rokovaniach EHSV patrí poďakovanie všetkým členom EHSV, ako aj zamestnancom a všetkým, ktorí sa priamo, ale aj nepriamo podieľali pri jeho príprave. Predseda skupiny I. pán Jacek Krawczyk sa poďakoval za spoluprácu počas predsedníctva a pozval na najbližšie plenárne zasadnutie EHSV predsedu SPPK Milana Semančíka, aby zhodnotil Predsedníctvo SR v Rade EÚ priamo na zasadnutí Skupiny I. – Zamestnávatelia, ktoré sa uskutoční  25. januára 2017 doobeda. Prvé Predsedníctvo SR v Rade EÚ je pomaly za nami, reálny život a problémy zostali na riešenie, a tak veríme, že sa nám podarí riešiť v praxi problémy pre prospech nás všetkých, teda obyvateľov Slovenska. 
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce