Kto dnes na európskej pôde stratí slovo za nášho roľníka?

Odborné poľnohospodárske „mimovládky“ silneli a stávali sa rovnocenným partnerom pre vládu. Predovšetkým mali vplyv na tvorbu zákonov a trhových pravidiel, kvalitatívnych noriem pre potravinárske výrobky, či obchodné dohody s odberateľmi a bankami.
 
 
Na Slovensku tak vzniklo niekoľko desiatok zväzov, združení a únií podľa rozličných záujmov a komodít, ale aj väčšie, zastrešujúce organizácie. Mnohé z nich so štruktúrou pokrývajúcou celé územie Slovenska. Začleňovali sa aj do väčších európskych organizácií a partnerstiev. Svojim členom dokázali poskytnúť rôzne informačné, poradenské, no určite aj finančné výhody. Často aj malá, no zásadná úprava návrhu zákona priniesla slovenským roľníkom úspory rátané v státisícoch korún.
 
Všetko sa však vyvíja a aj situácia na Slovensku sa postupne mení. V mnohých poľnohospodárskych podnikoch sa zmenili vlastnícke vzťahy a noví majitelia majú často iný pohľad na členstvo v samosprávnych organizáciách a samozrejme aj inú predstavu o využití svojich prostriedkov, než je platenie členských poplatkov. Znižovanie členskej základne, a tým aj príjmov do pokladne, nedávajú najlepšie predpoklady pre rozširovanie činností a vplyvu samospráv. Preto sa čoraz častejšie ozývajú hlasy na uzákonenie povinného členstva v niektorých stavovských organizáciách. Ako je toto riešenie reálne? Ono, aj starí Rimania si v časoch ohrozenia volili vládu diktátora a len v lepších časoch riadili štát demokratickým spôsobom.
 
Celý článok v jeho originál podobe nájdete na tomto linku:
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce