Začal sa Agrofilm 2016

Organizátori v tomto ročníku ponúkajú 114 filmov z 26 krajín a veľké množstvo sprievodných podujatí. K dispozícii budú ochutnávky potravín spojené s prednáškami o ich kvalite, farmárske trhy a multimediálne diskusie. Festival uzatvorí galaprogram „7 pôžitkov“, z ktorého bude naživo vysielať RTVS reláciu Farmárska revue.
 
 
32. ročník festivalu sa začal 3. októbra v Lužiankach pri Nitre slávnostným otvorením. Agrfilm 2016 je venovaný dokumentárnym filmom o poľnohospodárstve, potravinárstve, rozvoji regiónov a udržaní života na vidieku.
 
Medzinárodná porota, ktorá rozdelila ocenenia, je zložená z filmárov a z vedeckých pracovníkov agrorezortu. Domovským stánkom festivalu je Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Nitra a jeho Výskumný ústav živočíšnej výroby. Premietať sa bude v jeho hlavnej sále v Lužiankach. Množstvo filmov čaká na svojich divákov aj v troch univerzitách, v Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a v Technickej univerzite vo Zvolene.
 
Univerzitné premietania sú doplnené o diskusie, napríklad vo Zvolene premietanie filmu Poľana spestrí diskusia s riaditeľkou CHKO Poľana. Tradične je streda venovaná multimediálnej diskusii. Do hľadiska NPPC v Lužiankach organizátori pozvali chovateľov mliekových plemien kráv z celého Slovenska. Premietnu im film, ktorý mapuje súčasný stav a perspektívy dojníc na Slovensku. Tí, ktorí vo filme účinkovali, sa postavia pred publikum a budú odpovedať na otázky divákov.
 
Diskutovať sa bude aj na SPU v Klube poľnohospodárskych odborníkov a na konferencii Vidiek žije. Agrofilm pokračuje vo svojej ceste za divákmi a tak aj tento rok bude možné pozrieť si množstvo filmov v komforte multikina Obchodného centra Mlyny v Nitre. Organizátori festivalu pripravili pre návštevníkov OC Mlyny aj ochutnávky zdravých slovenských potravín spolu s prednáškami vedeckých pracovníkov o tom, ako si vybrať na svoj stôl to najlepšie.
 
V piatok si slávnostne prevezmú ocenenia autori najlepších tohtoročných filmov. RTVS pripravila prekvapenie a víťazný film festivalu mimoriadne premietne v sobotu 8.10.2016 večer na Dvojke. Tento ročník je výnimočný tým, že sa festival predĺžil až do soboty, na ktorú je pripravený Galaprogram „7 pôžitkov“, farmárske trhy a živé vysielanie Farmárskej revue na dvojke RTVS o 13,40 hod. 
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce