Ľadovec ničil úrodu

27. kalendárny týždeň bol pre poľnohospodárov na východe Slovenska v znamení silných lokálnych búrok s ničivým krupobitím. Ľadovec zdevastoval sľubne vyzerajúcu úrodu poľnohospodárskych plodín.
 
 
Najskôr sa silná búrka s krupobitím prehnala okolím Michaloviec 6. júla v popoludňajších hodinách. Krúpy mali veľkosť takmer až slepačieho vajca. Počiatočné odhady škôd na poškodených plochách stanovili likvidátori na cca 7 tisíc ha poľnohospodárskej pôdy. Najväčšie straty boli spôsobené predovšetkým na repkách, obilninách, kukurici, sóji, slnečnici ..., v celkovej predpokladanej výške cca 3,5 mil. eur!
 
„Aj takéto poškodenia spôsobil ľadovec v porastoch kukurice na východe Slovenska" - Ing. Dalibor Bán, riaditeľ Agra poisťovne
 
Agra poisťovňa registruje poškodenia plodín aj z 9. júla. Približne o 13.30 hod. zaznamenala opätovne desiatky škodových hlásení od svojich klientov. "Organizované skupiny našich likvidátorov práve ukončili obhliadky pozemkov poškodených stredajším ľadovcom pri Michalovciach, a to len 3 dni po ničivom ľadovci v okresoch Michalovce a Sobrance. Silná búrka sprevádzaná ľadovcom prerušila v plnom prúde prebiehajúcu žatvu repiek a obilnín v ďalšom regióne východu krajiny", uviedol Dalibor Bán, riaditeľ Agra poisťovne. Tentoraz príroda ukázala svoju ničivú silu od Slanca až po Slovenské Nové Mesto. Predbežný odhad celkových škôd na porastoch predstavuje sumu 2 milióny eur, pričom veľkosť závažne zasiahnutého územia odhadujú odborníci do 5 tisíc hektárov.
 
Podľa Dalibora Bána riaditeľa Agra poisťovne je rozsah škôd z konca júna a začiatku júla závažnejší než v porovnateľnom období minulého roka, keď búrky, krupobitie a víchrice udreli takisto na východe krajiny prakticky v rovnakom čase.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce