Ovenálie 2016

Obec Východná v okrese Liptovský Mikuláš už tradične ožila ovčiarstvom a slávnosťami s nimi spojenými. Tisícky návštevníkov si aj tento rok prišli pozrieť sviatok ovčiarov a ochutnať zdravé a tradičné výrobky.  
 
 
Hlavnou úlohou podujatia je propagácia chovu oviec, kôz, tradičných výrobkov a teda aj vidieckej krajiny ako takej. "Účastníci podujatia mohli vidieť ukážky výroby syra, bryndze, ale aj strihanie oviec a následného spracovania vlny. Chovatelia dobytka počas Ovenálií súťažili aj vo výrobe najlepšieho ovčieho a kozieho syra, o najkrajšiu syrovú tortu či vo varení guláša z ovčieho mäsa," uviedol pre TASR podpredseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Eduard Janíček. 
 
 
Počas ovčiarskeho sviatku pripravili organizátori pre návštevníkov zaujímavý program - napríklad súťaž v ťahaní syrových nití, výrobu bryndze aj s ochutnávkou či viaceré vystúpenia folklórnych súborov nielen z Liptova, ale aj okolitých regiónov. 
 
 
Návštevníci mohli počas celého dňa hodnotiť ovce a kozy, ktoré priviezli niektorí chovatelia a zároveň mohli aj vybrať šampióna výstavy. 
 
     
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce