XXV. VZ RPPK Trnava

Valné zhromaždenie delegátov RPPK Trnava otvoril riaditeľ úradu RPPK Trnava Jozef Šumichrast. Okrem delegátov bol prítomný aj hosť Alexander Pastorek, podpredseda SPPK zodpovedný za prvovýrobu, ktorý prijal pozvanie na VZ RPPK Trnava.
 
 
Alexander Pastorek sa vo svojom príhovore venoval aktuálnym problémom slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva, aktivitám SPPK a úlohám, ktoré vyplývajú z uznesení XXIX. Valného zhromaždenia SPPK.
 
Správu Predstavenstva o činnosti RPPK Trnava za rok 2015 a hlavných úlohách v roku 2016 predniesol predseda predstavenstva RPPK Trnava Oliver Šiatkovský. Zhodnotil v nej predchádzajúci rok, ktorý označil za veľmi náročný. Vlani síce boli veľmi dobré úrody obilnín a repky, ale letné sucho sa negatívne podpísalo na plodinách ako kukurica, cukrová repa a zemiaky. Rok 2015 sa niesol v znamení nízkych výkupných cien komodít a extrémne nízkych cien surového kravského mlieka a jatočných ošípaných, pričom je viac ako pravdepodobné, že ceny v budúcnosti budú ešte klesať, čo sa prejavuje v pokračujúcom trende znižovania stavu dojníc a aj ošípaných. Taktiež ruské embargo na európske potraviny, ktoré ovplyvnilo hlavne pokles cien ovocia a zeleniny, ale aj bravčového mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov, predĺžené až do 5. augusta 2016, spôsobuje aj poľnohospodárom z trnavského regiónu nemalé problémy. Preto RPPK Trnava plne podporuje snahu SPPK za ukončenie účinnosti sankcií EÚ voči Ruskej federácii. Ďalej sa v správe venoval aj problému viacnásobných deklarácií, ktoré sa týkali i trnavského regiónu. Priblížil aj škody v poľnohospodárstve spôsobené poľovnou zverou. Za RPPK Trnava sa tejto problematike intenzívne venuje predseda PD Buková Peter Duran, ktorý zastupuje záujmy trnavských poľnohospodárov v chovateľských  radách a poradných výboroch. Taktiež sa RPPK Trnava zapojila v týždni od 12. do 16.10.2015 do aktivít III. ročníka Hovorme o jedle, ktoré boli venované práci s najmladším spotrebiteľom.
 
V prednesenej správe predseda Oliver Šiatkovský opätovne vyzdvihol aj veľmi dobrú spoluprácu celého trnavského regiónu medzi RPPK Trnava, RPPK Senica a RPPK Galanta. Taktiež spolupráca so spoločnosťou Slovnaft - zvýhodnené PHM formou palivových kariet SLOVNAFT - sa ukázala ako prospešná pre poľnohospodárov a je namieste pripomenúť, že vznikla na základe iniciatívy RPPK Trnava.
 
Predseda predstavenstva RPPK Trnava vyzdvihol aj spoločenskú funkciu RPPK Trnava, keďže každoročne usporadúva stretnutie terajších a bývalých predsedov a tradičný ples poľnohospodárov trnavského regiónu. RPPK Trnava organizuje aj semináre a školenia podľa aktuálnej potreby členských subjektov. V roku 2015 sa akcií organizovaných RPPK Trnava zúčastnilo takmer 1500 ľudí, čo svedčí o správnom zameraní aktivít. Významnou akciou je v spolupráci s VÚC Trnava a COOP Jednota každoročne organizovaný Deň úcty k poľnohospodárom v Červeníku.   
 
 
Po prednesení správy Dozornej rady a schválení systému platenia členských príspevkov na rok 2016 nasledovala diskusia, do ktorej sa so svojimi podnetmi zapojili viacerí delegáti, pričom využili aj prítomnosť podpredsedu SPPK Alexandra Pastoreka. Rovnako sa v diskusii rozoberali uskutočnené i pripravované aktivity RPPK Trnava, námety a podnety na činnosť v nasledujúcom období.
 
Keďže sa predstavenstvu i dozornej rade RPPK Trnava skončilo volebné obdobie štyroch rokov, delegáti zvolili podľa schváleného programu VZ RPPK Trnava nové Predstavenstvo i Dozornú radu RPPK Trnava. Do funkcie predsedu RPPK Trnava bol zvolený doterajší predseda Oliver Šiatkovský a za podpredsedu Predstavenstva RPPK Trnava bol zvolený Emil Macho. Členmi Predstavenstva RPPK Trnava sa stali Marián Varga, Mikuláš Wagner, Juraj Schuchmann, Anna Slobodová, Iveta Jablonická, Terézia Račková a Anton Cebo. Do funkcie predsedu Dozornej rady bol zvolený Jozef Lietava a za členov Dozornej rady bol zvolený Jozef Otajovič a Vladimír Pekár.  
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce