G. Matečná informovala vládu o škodách spôsobených mrazmi

Vláda SR bude hľadať spôsoby, ako pomôcť pestovateľom, najmä ovocia, ktorých úrodu postihli jarné mrazy. Uviedla to po dnešnom (4. mája 2016) rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).
 
 
"Dnes som len vládu informovala, že nastala takáto situácia a že MPRV sa zaoberá škodami, ktoré vznikli. Sumár škôd bude evidentný až po ich celkovom spočítaní. Načrtla som zároveň možnosti, ako takúto situáciu riešili v Rakúsku, ktoré bude určite žiadať Európsku komisiu, aby siahla na krízový balík, ale aj aj samotní štát odškodní pestovateľov aj zo svojho národného balíka," povedala.
 
O odškodnení slovenských pestovateľov vládou je podľa jej slov v súčasnosti však predčasné hovoriť. "Hľadáme však spôsoby, ako by sa situácia dala riešiť," poznamenala. O výške sumy je podľa nej taktiež predčasné hovoriť, pretože škody pestovateľov sa ešte spočítavajú.

Rokovania MPRV a Ministerstva financií SR budú podľa Matečnej určite "intenzívne". "Uvidíme, ako sa rezort financií postaví k tejto téme," doplnila. K téme odškodnenia sa ministerka pôdohospodárstva plánuje vrátiť v čase, keď dostane konečný súčet škôd spôsobených mrazmi. "Chceli by sme to v priebehu tohto mesiaca," dodala Matečná na otázku týkajúcu sa termínu riešenia situácie.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce