SR na čele EÚ bude žiadať aj neštandardné riešenia krízy s mliekom

Slovensko si uvedomuje, že do nástupu jeho predsedníctva do čela Rady EÚ sa nepodarí vyriešiť krízovú situáciu v Európe na trhu s mliekom, bravčovým mäsom a inými potravinárskymi komoditami. Ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná na zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Luxemburgu uviedla, že Slovensko sa bude snažiť presadiť aj menej štandardné riešenia tejto krízy.
 
„Slovensko vo svojom vystúpení podporilo návrh Litvy a ďalších členských krajín, ktoré žiadajú o priamu finančnú podporu pre mlieko a bravčové mäso," uviedla Matečná. Ministerka dodala, že na Rade ministrov odznel aj návrh, aby EÚ siahla na svoju krízovú finančnú rezervu, avšak eurokomisár Hogan upozornil členov únie, že každá krajina sa musí najskôr spoľahnúť na svoje možnosti a rezervy a až potom sa situácia bude riešiť na celoeurópskej úrovni.
 
"Keď túto tému prevezmeme, počas nášho predsedníctva, budem sa snažiť, aby sme zatlačili na Európsku komisiu, aby našla aj neštandardné riešenia tejto krízy," zdôraznila ministerka.
 
Matečná upozornila, že z hľadiska exekutívy EÚ je v tomto smere prípustná aj štátna pomoc "de minimis". Podľa nej by však Slovensko v tomto prípade "ťahalo za kratší koniec", lebo na rozdiel od rozpočtov iných členských krajín, by bol vyčlenený finančný podiel oveľa menší.
 
Ministerka pripomenula, že Rada ako ústretový krok pre európsky trh s mliekom a bravčovým mäsom po prvýkrát vôbec predstavila úpravu nariadenia, ktorou sa menia stropy na výkup masla a sušeného mlieka. Úprava predvída dvojnásobné tonáže oproti súčasnému stavu. Toto nariadenie by sa malo prijať v podobe písomnej procedúry ešte v priebehu tohto mesiaca, o čo sa snaží aj holandské predsedníctvo v EÚ.
 
Matečná zároveň spresnila, že na Slovensku sa hľadajú možnosti odbytu pre tieto komodity aj za pomoci ministerstva zahraničných vecí a Správy pre štátne hmotné rezervy v podobe humanitárnej pomoci. Podľa jej slov každý týždeň zasadá pracovná skupina, v ktorej sú zastúpení aj producenti mlieka, aj obchodné organizácie, snažia sa situáciu riešiť okamžite, ale aj systémovými opatreniami do budúcnosti.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce