Tohtoročná kvóta lovu vlka dravého zohľadňuje aj škody na hospodárskych zvieratách

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) zverejnilo na svojej webovej stránke www.mpsr.sk v časti Lesy, drevo, poľovníctvo  28. 10.2015 pravidlá pre lov vlka dravého na poľovnícku sezónu 2015/2016.
 
Na stanovovaní kvóty lovu sa po prvýkrát podieľala pracovná skupina zložená zo zástupcov všetkých zainteresovaných strán, vrátane zástupcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
 
Návrh výšky kvóty lovu vzišiel z Poradných zborov, v ktorých majú tento rok po prvýkrát zastúpenie aj členovia SPPK.  Aktuálne znenie kvóty je výsledkom spoločného konsenzu pracovnej skupiny pre veľké šelmy, ktorej plnohodnotným členom je aj SPPK.
 
Došlo k navýšeniu kvóty lovu vlka o 10 kusov v porovnaní s predchádzajúcou poľovníckou sezónou a prerozdeleniu kvóty v rámci jednotlivých krajov, nie celoplošne, ako to bolo napríklad minulý rok. Takýto systém by mal mať  priniesť  zníženie škôd na hospodárskych zvieratách spôsobeným vlkom dravým v najviac postihnutých regiónoch.
 
Vlka zároveň nie je možné loviť v oblastiach európskeho významu, v ktorých je vlk dravý predmetom ochrany, v územiach s piatym stupňom ochrany a v územiach presne vymedzených legislatívou na úseku ochrany prírody.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora trvá predovšetkým na dôslednom naplnení kvóty lovu v tejto poľovníckej sezóne.
 
Dokumenty týkajúce sa kvóty pre lov vlka dravého sú zverejnené na stránke MPRV SR:
 
 
Prílohy si môžete stiahnuť aj v dokumentoch na stiahnutie.

 

Vypracovala: Marianna Čertíková, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce