Akú daň na potraviny majú krajiny EÚ?

Väčšina európskych krajín (vrátane našich susedov) uplatňuje zníženú sadzbu DPH aj na potraviny a vybrané služby. Na Slovensku schválila Národná rada Slovenskej republiky 1. októbra 2015 nižšiu DPH pri vybraných potravinách. Akú daň na potraviny majú iné štáty Európskej Únie?
 
 
Podľa špecializovaného webového portálu Vatlive.com sme so sadzbou 20 % na všetky potraviny mali v rámci krajín V4 a celej Európskej Únie až doteraz najvyššiu daň. Česká republika uplatňuje v súčasnosti 15 %-nú daň na základné potraviny, Poľsko 5 % na jedlo a nealkoholické nápoje, Maďarsko sa s 18 % dostalo na vrchol stredoeurópskeho rebríčka. Podobne ako Slovensko z našich susedov aj Rakúsko a Česká republika uplatňujú nižšiu daň iba pri vybraných potravinách. Desaťpercentnú daň na vybrané potraviny podľa štatistiky v Európskej Únii majú iba Slovensko a Rakúsko.
 
 
Na prvé miesto rebríčka pri porovnaní dane na potraviny v rámci EÚ sa teraz dostalo Maďarsko, za ním nasleduje Fínsko (14 % na základné potraviny) a Grécko (13 %). Z našich susedov má vysokú DPH na potraviny aj Ukrajina (20 %). Naopak, s najnižšiou daňou na potraviny sa môžu pochváliť Briti (0 %), Chorváti (0 % na základné potraviny) a Íri (0 % na kávu, čaj, chlieb a mlieko).
 
Pozrite si celú tabuľku krajín EÚ a ich DPH na potraviny:
 
Krajina
Štandardné DPH
DPH na potraviny
Maďarsko
27 %
18 %
Fínsko
24 %
14 % (základné potraviny)
Grécko
23 %
13 %
Švédsko
25 %
12 % (základné potraviny)
Litva
21 %
12 %
Rakúsko
20 %
10 % (základné potraviny)
Slovensko
20 %
10 % (vybrané potraviny)
Srbsko
20 %
10 %
Slovinsko
22 %
9,5 %
Lotyšsko
21 %
9 %
Bulharsko
20 %
9 %
Rumunsko
24 %
9 %
Estónsko
20 %
9 %
Nemecko
19 %
7 %
Portugalsko
23 %
6 %
Holandsko
21 %
6 %
Belgicko
21 %
6 % (zákl. potraviny, voda)
Francúzsko
20 %
5,5 % (zákl. potraviny)
Poľsko
23 %
5 % (jedlo a nealkoholické nápoje)
Macedónsko
18 %
5 % (zákl. potraviny)
Moldavsko
20 %
5 % (zákl. potraviny)
Írsko
23 %
4,8 % (zákl. potraviny)
0 % (káva, čaj, mlieko, chlieb)
Taliansko
22 %
4 %
Španielsko
21 %
4 %
Chorvátsko
25 %
0 % (zákl. potraviny)
Veľká Británia
20 %
0 %
Zdroj: www.vatlive.com
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora bude podporovať následné rozhodnutia vlády, ktoré by mali viesť k celoplošnému zníženiu DPH na všetky potraviny. SPPK chápe takéto rozhodnutie ako významný krok k podpore potravinovej sebestačnosti Slovenska, k podpore rozvoja domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva. Celoplošné zníženie DPH na všetky potraviny by bolo opatrením, ktoré by skutočne viedlo k zlepšeniu sociálneho postavenia obyvateľov Slovenskej republiky.
 
Peter Cyprich, tlačový odbor
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce