SPPK logo

Interaktívne stanovenie referenčných výživových hodnôt

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín spustil chod nového interaktívneho nástroja, ktorý umožňuje jednoducho a ľahko stanoviť referenčné výživové hodnoty (DRV).

08.01.2019

SPPK logo

Riziká pre verejné zdravie – prenos parazitov potravinami

Parazity sú významné patogény, ktoré môžu byť prenášané potravinami. Parazity majú zložité životné cykly a rôzne spôsoby prenosu. Pre parazitárne ochorenia je charakteristické dlhé obdobie bez príznakov po infikovaní jedinca parazitom.

10.12.2018

SPPK logo

Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO

Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu acetolaktát dekarboxylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus licheniformis NZYM-JB

30.11.2018

SPPK logo

Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO

Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu maltogénnej amylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus subtilis NZYM-OC

30.11.2018

SPPK logo

Bezpečnosť a účinnosť L-treonínu pre všetky druhy zvierat

Predmetom tohto vedeckého stanoviska Panelu pre doplnkové látky (FEEDAP) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je L-treonín produkovaný fermentáciou geneticky modifikovaného kmeňa Escherichia coli (CGMCC 7.232). Takýto L-treonín je určený na použitie ako kŕmna doplnková látka (KDL) do krmív a pitnej vody, a to pre všetky druhy a kategórie zvierat.

30.11.2018

SPPK logo

Bezpečnosť potravín: zjednodušenie darovania potravín

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nový prístup k riadeniu bezpečnosti potravín, ktorý je určený na zjednodušenie darovania potravín maloobchodníkmi.

30.11.2018

SPPK logo

Európsky deň povedomia o antibiotikách 2018

Európsky deň povedomia o antibiotikách je každý rok datovaný na 18. novembra. Cieľom je zvýšiť povedomie o tom, aké ohrozenie verejného zdravia predstavuje antibiotická rezistencia a tiež o dôležitosti obozretného používania antibiotík.

30.11.2018

SPPK logo

Verejná konzultácia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín

Verejná konzultácia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) k návrhu vedeckého stanoviska ohľadom hodnotenia zdravotných rizík súvisiacich s prítomnosťou kyanogénnych glykozidov v iných potravinách ako sú surové marhuľové jadrá.

29.11.2018

SPPK logo

Odporúčania týkajúce sa používania prístupu proporcionality v rámci hodnotenia rizík rezíduí pesticídov

Predmetná technická správa reflektuje výsledok diskusií a záverov, ktoré sa dosiahli na stretnutí odborného posudzovania rezíduí pesticídov (peer review meeting) a maximálnych hladín rezíduí, pokiaľ ide o princípy a usmernenie pre uplatňovanie koncepcie proporcionality v metodikách hodnotenia rizika používaných na európskej úrovni na odhadovanie hodnôt MRL pre pesticídy.

27.11.2018

SPPK logo

Stanovisko úradu EFSA týkajúce sa MRL pre látku teflubenzuron v grapefruite, mandarínkach a brokolici v prípade importu

V súlade s článkom 6 nariadenia (ES) č. 396/2005 obdržalo UK ako hodnotiaci členský štát (EMS) žiadosť od spoločnosti BASF Agro BV nastaviť tolerovateľné hodnoty importu pre aktívnu látku teflubenzuron v grapefruite, mandarínkach z Brazílie a brokolice z Paraguaja.

27.11.2018

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Renomia Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce