Bezpečnosť potravín: zjednodušenie darovania potravín
30/11/2018 |
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nový prístup k riadeniu bezpečnosti potravín, ktorý je určený na zjednodušenie darovania potravín maloobchodníkmi.
Zjednodušený systém by znamenal, že maloobchodníci nemusia vedieť podrobnosti o konkrétnych rizikách. Zahŕňa kroky kontroly - či sú darované potraviny bezpečné (kontrola trvanlivosti, zachovanie chladiaceho reťazca) a zabezpečenie komunikácie medzi darcami a príjemcami potravín.
V rámci nového systému je potrebné len to, aby si boli maloobchodníci vedomí biologických, chemických a fyzikálnych rizík či alergénov v potravinách a že zlyhanie vo výkone kľúčových kontrolných činností (napr. oddeľovanie surových potravín od uvarených) by pre spotrebiteľov mohlo predstavovať riziko.
Tento zjednodušený prístup je určený pre distribučné centrá, supermarkety, reštaurácie a iné maloobchodné predajne. Zaistenie bezpečnosti darovaných potravín je obzvlášť náročné.
Trvanlivosť takýchto potravín sa totiž môže blížiť ku koncu. Navyše, v darovacom reťazci je zvyčajne zapojených niekoľko aktérov. Vedecké stanovisko EFSA pomôže darcom a príjemcom potravín (potravinové banky a iné charitatívne organizácie) zabezpečiť darovanie bezpečných potravín pre tých, ktorí ich potrebujú.
Marta Hugasová, vedúca vedecká pracovníčka EFSA, uviedla: „Rozvinutie jednoduchého prístupu, ktorý žiadala Európska komisia po predchádzajúcich pozitívnych skúsenostiach z poradenstva EFSA v tejto oblasti, by malo maloobchodníkom uľahčiť darovanie potravín. Malo by tiež pomôcť znížiť plytvanie potravinami , čo patrí medzi priority EÚ.“
Nový prístup využíva jasné diagramy so zhrnutím výrobných fáz. Poskytuje tiež jednoduché tabuľky, ktoré maloobchodníkom objasnia proces riadenia bezpečnosti potravín, a to od identifikácie nebezpečenstva až po kontrolné opatrenia v súlade s existujúcimi nariadeniami. Diagramy a tabuľky sú všeobecného charakteru, takže si ich prevádzkovatelia potravinárskych podnikov môžu upraviť tak, aby zodpovedali ich obchodným aktivitám.
V predchádzajúcom vedeckom stanovisku opísala EFSA jednoduchý systém riadenia bezpečnosti potravín pre 5 typov malých potravinárskych podnikov - mäsiarstva, pekárne, maloochody s rybami, malé potraviny a zmrzlinárne.
Plytvanie potravinami
V EÚ je prerozdelená len malá časť nadbytočných potravín. V roku 2017 poskytla sieť Európskej federácie potravinových bánk 44 700 charitatívnym organizáciám celkom 4,1 milióna jedál/deň v prospech 8,1 milióna ľudí.
Revidovaná legislatíva EÚ o odpadoch, ktorá bola prijatá v máji 2018, vyzýva krajiny EÚ na prijatie opatrení na zníženie plytvania potravinami v každom stupni dodávateľského reťazca. Členské štáty majú tiež monitorovať a podávať správy o množstve vyhodených potravín na základe spoločnej metodológie EÚ zameranej na meranie plytvania potravinami, ktorý má prijať Komisia.
- Prístupy k analýze rizika určené pre maloobchodné prevádzky v súvislosti s darovaním potravín - 2. vedecké stanovisko EFSA
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.