Cukrová repa dá prácu aj o rok
Do sektoru cukrovej repy prichádza pomoc. V týchto dňoch vypĺňajú poľnohospodári dotazníky a uvádzajú detailné informácie o pestovaní tejto plodiny kvôli pripravovaným podporám týkajúcich sa zelenej nafty.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Pozvánka na Dni sv. Huberta
Už tento víkend (1. - 2. 9. 2018 ) sa vo Svätom Antone uskutoční 28. ročník celoslovenských slávností Dni svätého Huberta. Podujatie sľubuje bohatý program nielen pre poľovníkov.
Tlačový odbor
Predseda SPPK v TV Roľnícke noviny
Pozrite si rozhovor s predsedom SPPK Emilom Machom v TV Roľnícke noviny o aktuálnej situácii v sektore a o prioritách najväčšej agropotravinárskej samosprávy na Slovensku.
Tlačový odbor
Pozvánka na konferenciu PÔDA A POZEMKOVÉ PRÁVO z pohľadu Slovenského pozemkového fondu
Združenie pestovateľov obilnín, Zväz pestovateľov a spracovateľov kukurice a Slovenský zväz olejninárov Vás pozývajú na odbornú konferenciu „PÔDA A POZEMKOVÉ PRÁVO z pohľadu Slovenského pozemkového fondu“. Konferencia sa uskutoční 26. septembra v Nitre.
Tlačový odbor
Zomrel dlhoročný riaditeľ RPPK Nové Zámky Matej Miček
S hlbokým zármutkom Vám oznamujeme, že dňa 24. augusta 2018 nás navždy opustil vo veku nedožitých 70 rokov celoživotný pracovník v agropotravinárskom komplexe a dlhoročný riaditeľ RPPK Nové Zámky.
Žatevné práce - 33. týždeň
Veľké rozdiely priebehu počasia sa pri obilninách prejavili aj vo veľkých rozdieloch úrody a kvality medzi regiónmi, ale aj v rámci regiónov, to platí pre potravinárske pšenice, ako aj pre sladovnícke jačmene. Niektoré regióny/lokality dosiahli očakávanú úrodu a kvalitu, iné boli poškodené suchom.
Odbor poľnohospodárstva a služieb
Harmonizácia hodnotenia kvality ovocia a zeleniny
Dovoľujeme si Vás pozvať na medzinárodné školenie Harmonizácia hodnotenia kvality ovocia a zeleniny, ktoré sa uskutoční v termíne 11. až 13.septembra 2018. Na základe záujmu odbornej verejnosti zo Slovenska aj zo zahraničia sme sa rozhodli obnoviť tradíciu školení, ktoré sa na Slovensku organizovali od roku 1995.
Tlačový odbor
Farmár Fest
Prvú septembrovú sobotu, ktorá pripadne na 1. septembra, usporiada Združenie Spiš v spolupráci so Zväzom chovateľov oviec a kôz a expozíciou Nestville Park farmárske podujatie pod názvom Farmár Fest 2018.
Zväz chovateľov oviec a kôz
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2018
V 1. polroku 2018 v potravinárskom priemysle pracovalo 32 124 zamestnancov. Oproti 1. polroku 2017 sa stav zvýšil o 1 080 zamestnancov, čo predstavuje 3,5 %.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2018
V 1. polroku 2018 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 928 EUR. Oproti 1. polroku 2017 to predstavuje nárast o 5,2 %. Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy nastal v odvetví výroby, spracovania a konzervovania mäsa a mäsových výrobkov, kde sa priemerná mesačná mzda 855 EUR v 1. polroku 2018 zvýšila oproti 1. polroku 2017 o 9,3 %.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu
Do pozornosti
Novým šéfom Pôdohospodárskej platobnej agentúry je T. Guniš
"Mojimi štyrmi základnými cieľmi sú boj proti korupcii, transparentnosť, odbyrokratizovanie a PPA ako partner, nie postrach poľnohospodárov na Slovensku. Využijem všetky svoje poznatky a skúsenosti z pôsobenia PPA, prácu s najmodernejšími IT technológiami aj najlepšiu prax z rakúskej platobnej agentúry Agrarmarkt Austria, v ktorej som pôsobil 6 rokov," povedal nový šéf PPA Tibor Gunis.
Ďalšie zdravie ohrozujúce poľské hydinové mäso na Slovensku
Opäť sa zisteniami ŠVPS SR potvrdilo, že akciové poľské hydinové mäso dovážané na Slovensko a predávané spotrebiteľom za nízke ceny je nekvalitné a predstavuje veľké riziko pre zdravotný stav našich obyvateľov.
Sú európski poľnohospodári a vlastníci lesov skutočne v centre Stratégie biodiverzity do roku 2030?
Európska komisia oficiálne predstaví 20. mája 2020 Stratégiu EÚ pre biodiverzitu a Stratégiu Z farmy na stôl. Generálny tajomník COPA COGECA (ktorej je SPPK členom) si kladie si otázku, aký bude kumulatívny sociálno-ekonomický dopad (vrátane vplyvu na ceny potravín) navrhovaných opatrení, ako je vyčlenenie 10% využívaných poľnohospodárskych plôch na neprodukčných prvky, najmenej 25% poľnohospodárskej pôdy v EÚ v režime ekologického poľnohospodárstva, alebo významné zníženie používania prípravkov na ochranu rastlín a hnojív?
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2020
V 1. štvrťroku 2020 v potravinárskom priemysle pracovalo 31 758 zamestnancov. Oproti 1. štvrťroku 2019 sa stav zamestnancov znížil o 328, čo predstavuje zníženie o 1,0 %.
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2020
V 1. štvrťroku 2020 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 070 EUR. Oproti 1. štvrťroku 2019 to predstavuje nárast o 9,1 %.