Sú európski poľnohospodári a vlastníci lesov skutočne v centre Stratégie biodiverzity do roku 2030?

Európska komisia oficiálne predstaví dňa 20. mája 2020 Stratégiu EÚ pre biodiverzitu a Stratégiu Z farmy na stôl. K návrhu Stratégie EÚ pre biodiverzitu sa otvoreným listom vyjadril generálny tajomník organizácie COPA COGECA (ktorej je SPPK členom).
 
Stratégii vyčíta, že síce navrhuje ciele, ale nevyčísľuje očakávané dopady na agropotravinársky sektor. Kladie si otázku, aký bude kumulatívny sociálno-ekonomický dopad (vrátane vplyvu na ceny potravín) navrhovaných opatrení, ako je vyčlenenie 10% využívaných poľnohospodárskych plôch na neprodukčných prvky, najmenej 25% poľnohospodárskej pôdy v EÚ v režime ekologického poľnohospodárstva, alebo významné zníženie používania prípravkov na ochranu rastlín a hnojív? Problematiku, ktorá sa bytostne týka aj slovenských poľnohospodárov, budeme naďalej sledovať.
 
Názor generálneho tajomníka COPA COGECA Pekka Pesonena nájdete TU.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce