Úspešnosť v priamych platbách
Čo musíme urobiť, ak máme byť úspešnými žiadateľmi o priame platby?
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Odborné vzdelávanie v oblasti prípravkov na ochranu rastlín – nová forma štúdia
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora zabezpečuje odborné vzdelávanie v oblasti prípravkov na ochranu rastlín novým e-learningovým systémom. Po jednoduchej registrácii Vás čaká pohodlná forma výučby.
Marián Mituch, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Sme za prednostné očkovanie poľnohospodárov a potravinárov
Prednostné očkovanie poľnohospodárov a potravinárov by prospelo plynulej výrobe potravín a starostlivosti o hospodárske zvieratá. SPPK preto podporuje snahy rezortného ministra, aby sa kľúčoví zamestnanci rezortu zaradili do procesu vakcinácie.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Čo ostane z plánovaných plánov?
Rok 2021 sa začal hnevom poľnohospodárov a potravinárov. Rozčaroval ich návrh prerozdelenia finančných prostriedkov v Pláne obnovy a odolnosti EÚ a spôsob prípravy Strategického plánu.
SPPK
Ochranné pásma
Informačný materiál „Ochranné pásma“ má za cieľ zabezpečiť prevenciu a apelovať na dodržiavanie predpisov bezpečnosti práce. V poslednom období sa prihodilo niekoľko nežiadúcich udalostí na prevádzkovaných elektrických zariadeniach, ktorých dôsledkom je často ohrozenie života a zdravia a v neposlednom rade významné materiálne škody.
Západoslovenská distribučná
Zmeny na pozemnej hranici Slovenskej republiky s Ukrajinou od 15. januára
Od 15. januára 2021 od 7. hodiny sa mení režim na vonkajšej pozemnej hranici Slovenskej republiky s Ukrajinou.
Ministerstvo vnútra
Dovoz a vývoz agropotravinárskych výrobkov v januári až októbri 2020
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári až októbri 2020 bolo pasívne v objeme – 1 449,6 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa znížilo o 22,9 mil. EUR /1,6 %/.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Svetové ceny potravín v roku 2020 na trojročnom maxime
Index cien potravín FAO dosiahol v decembri 2020 priemerne 107,5 bodu, čo je o 2,3 bodu (2,2%) viac ako v novembri. Ide o siedmy po sebe idúci mesiac rastu. V decembri posilnili okrem cukru všetky ostatné sledované podindexy.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Pôdohospodárstvo by malo byť súčasťou kritickej infraštruktúry
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora víta návrh skupiny poslancov Národnej rady SR, ktorí chcú zmenou legislatívy zaradiť medzi sektory kritickej infraštruktúry aj pôdohospodárstvo.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Proces prípravy Strategického plánu je kľúčovou etapou zmeny status quo v sektore
Ak sa nám nepodarí Strategický plán dobre nastaviť, najbližšia revízia bude možná najskôr o štyri roky, čo opäť prehĺbi naše zaostávanie na spoločnom európskom trhu.
Jozef Artim, ústredný riaditeľ SPPK
Do pozornosti
Europarlament odobril reformovanú verziu poľnohospodárskej politiky EÚ
Európsky parlament v utorok v Štrasburgu väčšinou hlasov odobril reformovanú verziu novej poľnohospodárskej politiky EÚ. Jej cieľom je dosiahnuť ekologickejšiu, spravodlivejšiu, flexibilnejšiu a transparentnejšiu spoločnú poľnohospodársku politiku.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v potravinárskom priemysle - 3. kvartál 2021
Od januára do konca septembra 2021 pracovalo v potravinárskom priemysle 31 435 zamestnancov. Oproti rovnakému obdobiu roku 2020 sa stav zvýšil o 60 zamestnancov, čo predstavuje zvýšenie o 0,2 %.
Oznámenie pôdohospodárskej platobnej agentúry pre žiadateľov - uzatvorenie aplikácie GSAA pre rok 2021
Aplikácia GSAA pre rok 2021 bude pre žiadateľov prístupná na vykonávanie úprav hraníc užívania do 25.11.2021 do 08:00 hod.
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 18.11.2021)
Po 45. týždni je kukurica na zrno pozberaná na 76 %, slnečnica na 99 %, cukrová repa na 66 % plánovanej výmery.
Vinári chcú naučiť ľudí cestovať za vínom
Vo svete tvorí vínna turistika až okolo 20 % celkových výnosov vinárov, na Slovensku to je však oveľa menej. Slovenskí vinári preto spúšťajú portál ZaVínom.sk, ktorý má naučiť ľudí cestovať za vínom, pritiahnuť k slovenským vinárom nové publikum a rozvíjať potenciál vínnej turistiky.