Kam sme sa to dostali
Roztočila sa vážna hra, v ktorej už nejde o nejakú oblastnú súťaž, kto z koho. Tu ide o samotnú podstatu slovenského agropotravinárstva a česť skutočných poľnohospodárov.
Emil Macho, predseda SPPK
Vyjadrenie SPPK k vetovanému zákonu o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami
Zákon o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami považuje SPPK za jeden z najdôležitejších právnych predpisov v rámci potravinárskej legislatívy. Aj preto vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby pri opätovnom prerokovávaní v pléne zákon schválili.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Odborné vzdelávanie v oblasti uvádzania prípravkov na ochranu rastlín v Liptovskom Mikuláši
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora organizuje akreditovanú vzdelávaciu aktivitu 6. marca 2019 v Liptovskom Mikuláši.
Katarína Žúžiová, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Vyhlásenie Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR
Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR zaujala stanovisko k súčasnej situácii.
RPPS
Seminár na Stálom zastúpení ČR pri EÚ
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho a riaditeľ Odboru poľnohospodárstva a služieb SPPK Ján Baršváry sa zúčastnili na seminári k problematike Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020.
Ján Baršváry, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Diskusia s prezidentskými kandidátmi
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení organizovala predvolebnú diskusiu s prezidentskými kandidátmi. Do debaty bol pozvaný aj predseda SPPK Emil Macho.
Tlačový odbor SPPK
Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu
Po niekoľkých rokoch poklesu sa počet prípadov salmonelóz v EÚ vyrovnal. Vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín tvrdia, že k zníženiu počtov salmonelóz by mohlo pomôcť stanovenie prísnejších cieľov pre Salmonella u nosníc na úrovni farmy.
EFSA
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018
V roku 2018 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 070 zamestnancov. Oproti roku 2017 sa stav zvýšil o 862 zamestnancov, čo predstavuje nárast o 2,8 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018
V roku 2018 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 963 EUR. Oproti roku 2017 to predstavuje nárast o 6,4 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Vyhlásenie Únie potravinárov Slovenska
Posledný škandál s pochybným poľským mäsom, ako aj všetky doterajšie potravinové škandály jednoznačne preukázali, ako je z hľadiska bezpečnosti slovenských spotrebiteľov dôležité podporovať domácu potravinársku výrobu.
Únia potravinárov Slovenska
Do pozornosti
Žatevný monitoring 2020 - 35. týždeň
K záveru 35. týždňa sa žatva vo väčšine regiónov skončila. Prebieha už len vo vyšších polohách a v oblastiach, kde sú dažďové prehánky.
Pestovatelia od ministerstva pôdohospodárstva očakávajú riešenia. Tie neprichádzajú, a preto uvažujú o ukončení pestovania
Zeleninári, ovocinári, zemiakari, vinohradníci a vinári už niekoľko rokov poukazujú na slabý záujem štátu o oblasť špeciálnej rastlinnej výroby.
EÚ spustila konzultácie o akčnom pláne ekologického poľnohospodárstva
Európska komisia v piatok spustila verejnú konzultáciu o budúcom akčnom pláne pre ekologické poľnohospodárstvo. Ide o odvetvie, ktoré bude zohrávať dôležitú úlohu pri dosahovaní ambícií Európskej zelenej dohody a cieľov stanovených v stratégii "z farmy na stôl" a stratégii pre biodiverzitu.
Karanténa, výnimky a podmienky návratu do SR, obmedzenia na hraniciach
Od 1. septembra platia nové nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR v rámci podmienok pri návrate na územie SR.
Neformálne zasadnutie Rady ministrov v nemeckom meste Koblenz
Témami neformálneho zasadnutia Rady ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva sú poučenie z krízy Covid-19 a dobré životné podmienky zvierat. Nemecké predsedníctvo ho organizuje v meste Koblenz.