Seminár na Stálom zastúpení ČR pri EÚ

Na podujatí, ktoré usporiadalo Stále zastúpenie Českej republiky pri EÚ, sa zišlo približne 100 účastníkov z Európskeho parlamentu, Rady EÚ, Európskej Komisie, ako aj zástupcov štátnej administratívy, samosprávnych organizácií a záujmových skupín z viacerých členských štátov. 
 
 
Cieľom seminára bola výmena názorov na to, ako by mala únia a členské štáty nastaviť svoje priority, aby dosiahli ciele udržateľného hospodárenia a zvýšenie konkurencieschopnosti vidieckych oblastí v rámci SPP po roku 2020. Účastníci vyzvali Komisiu, aby zvážila prijatie prechodných ustanovení na obdobie po roku 2020, aby boli zabezpečené platby pre poľnohospodárov vzhľadom na nejasnosti sprevádzajúce nový politický rámec a dlhodobú finančnú perspektívu.
 
Tézy z diskusie
 
Počas 2-hodinovej panelovej diskusie Jiří Šír, hlavný vyjednávač Českej republiky pre SPP po roku 2020, povedal, že kľúčovými prioritami Prahy je zabezpečenie rozšírenej flexibility a subsidiarity odrážajúcej špecifické podmienky jednotlivých členských štátov, najmä štruktúru poľnohospodárskych podnikov. Zdôraznil, že stropovanie priamych platieb musí zostať dobrovoľné. Dodal, že definícia skutočného poľnohospodára by tiež mala byť dobrovoľná. Uviedol, že implementácia reformy SPP potrvá dlhšie ako do roku 2021, keďže s takým množstvom zmien v legislatívnych návrhoch bude ťažké dospieť ku kompromisu a naviac, dohoda na novom viacročnom finančnom rámci ešte neexistuje. Jiří Šír podotkol, že navrhovaná reforma SPP je taká hlboká a presúvajúca tak veľa zodpovedností na členské štáty, že Rada sa obáva nedosiahnutia dohody s návrhom Komisie vzhľadom na možné veľké finančné dopady, ak členský štát nezvládne implementáciu.
 
 
Prezident Agrárnej komory ČR Zdeněk Jandejsek zopakoval tento názor a vystúpil proti renacionalizácii SPP, keď uviedol, že SPP by nemala byť súbojom národných rozpočtov. Súčasný predseda Zvláštneho výboru pre poľnohospodárstvo (SCA) Achim Irimescu povedal, že rumunské predsedníctvo chce dosiahnuť čiastkovú všeobecnú dohodu Rady na pozícii k SPP po roku 2020 do júna 2019, ale vyzval Komisiu na lepšie informovanie členských štátov o novej zelenej architektúre a eko-schémach (v rámci I. piliera SPP).
 
Nemecký europoslanec Peter Jahr, prominentný člen výboru EP pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, si želá silný rozpočet SPP aspoň na rovnakej úrovni ako v poslednom (súčasnom) programovacom období. Ďalším príspevkom v rámci panelovej diskusie bol od Faustine Bas-Defossez, politickej analytičke a vedúcej poľnohospodárskej sekcie Inštitútu pre európsku environmentálnu politiku (IEEP). Požaduje prehodnotenie návrhov na SPP, aby bol dosiahnutý skutočne prístup založený na výkone, kde každý členský štát musí nastaviť podporu poskytovaný v oboch pilieroch tak, aby boli plnené jasne stanovené ciele a potreby identifikované na národnej úrovni.
 
Rudolf Moegele, zástupca generálneho riaditeľa DG AGRI, povedal, že Komisia je pripravená pomôcť poľnohospodárom mimoriadnymi opatreniami v prípade neriadeného Brexitu. Na margo prechodného obdobia sa vyjadril, že je o ňom ešte predčasné hovoriť.
 
Predseda Poľnohospodárskeho zväzu Českej republiky (ZS ČR) Martin Pýcha vyjadril požiadavku, aby poľnohospodári v strednej a východnej Európe dostávali na hektár rovnaké platby ako ich západoeurópski kolegovia. Európska Komisia by to mala urobiť tak, aby boli krátené platby krajinám, ktoré sú nad priemerom EÚ.
 
 
Po ukončení seminára sa uskutočnila recepcia, na ktorej hosťom prezentovali a podávali výrobky slovenských a českých poľnohospodárov a potravinárov.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce