Milan Semančík na Agrokonfere v Beladiciach: Podnikanie v agrosektore sa zmenilo na podnikanie s dotáciami

Milan Semančík na Agrokonfere v Beladiciach: Podnikanie v agrosektore sa zmenilo na podnikanie s dotáciami

Desiatky odborníkov z agrosektora prišli 18. a 19. februára 2016 do Beladíc pri Nitre, aby spoločne diskutovali o nových výzvach v poľnohospodárstve a bilancovali aktuálny stav.

Peter Cyprich, tlačový odbor SPPK

19.02.2016

Pozvánka na informačný seminár

Pozvánka na informačný seminár

MPRV SR a ÚKSÚP organizujú informačný seminár Riziká zavlečenia a rozšírenia Xylella fastidiosa, ktorá spôsobuje Pierceovu chorobu rastlín a opatrenie proti jej zavlečeniu a rozšíreniu v SR.

MPRV SR, ÚKSÚP

19.02.2016

Pozvánka na poradu

Pozvánka na poradu

Predseda SPPK Milan Semančík pozýva predsedov, podpredsedov, riaditeľov RPPK a RKŠ 3. marca 2016 na poradu do Nitry.

tlačový odbor SPPK

19.02.2016

Na návšteve: V PD Buková

Na návšteve: V PD Buková

„Všetko je o vysokých stavoch zveri. Pokiaľ ich nikto nebude riešiť, tak nepomôžu ani ochranné opatrenia, repelenty, oplôtky", hovorí predseda PD Buková Peter Duran.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

18.02.2016

Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2015

Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2015

V roku 2015 pracovalo v potravinárskom priemysle 29 814 zamestnancov. Oproti roku 2014 sa stav zvýšil o 347 zamestnancov, čo predstavuje 1,2 %.

Ing. Milan Semančík, Odbor potravinárstva a obchodu

Klúč |  18.02.2016

Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2015

Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2015

V roku 2015 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 827 EUR. Oproti roku 2014 to predstavuje zvýšenie o 3,3 %.

Ing. Milan Semančík, Odbor potravinárstva a obchodu

Klúč |  18.02.2016

Únia potravinárov: zbytočne importujeme cudziu pridanú hodnotu

Únia potravinárov: zbytočne importujeme cudziu pridanú hodnotu

Ani rok 2015 nezmení pasívne saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami. Vyplynulo to z Valného zhromaždenia Únie potravinárov Slovenska, ktoré sa uskutočnilo 17. februára 2016 v Bratislave.

Únia potravinárov Slovenska

17.02.2016

Ministri rozhodnú o mliečnom sektore v EÚ

Ministri rozhodnú o mliečnom sektore v EÚ

Európsky komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan a ministri európskych štátov chcú riešiť zlú situáciu v mliečnom a bravčovom sektore.

Copa-Cogeca, tlačový odbor SPPK

Klúč |  16.02.2016

Pozitívny trend českého agrárneho zahraničného obchodu pokračuje

Pozitívny trend českého agrárneho zahraničného obchodu pokračuje

Minulý rok vzrástol obrat zahraničného obchodu v agrorezorte u našich susedov a pritom sa významne znížilo saldo.

tlačový odbor SPPK

15.02.2016

Kvalitné vzdelanie cez systém duálneho vzdelávania sa dá získať aj v agropotravinárskych firmách

Kvalitné vzdelanie cez systém duálneho vzdelávania sa dá získať aj v agropotravinárskych firmách

V Liptovskej Tepličke, okr. Poprad, sa 11. a 12. februára 2016 intenzívne hovorilo o systéme duálneho vzdelávania v agropotravinárstve.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

13.02.2016

Do pozornosti

SPPK Podcast k zamestnanosti v agrosektore

Mylný obraz o poľnohospodárstve z minulosti, ktorý nanešťastie pretrváva aj teraz, je veľkou bariérou pri oslovovaní mladej generácie. Ak sa však podarí získať nového zamestnanca, je nesmierne dôležité udržať si ho.

Monitoring jarných prác

Prvotné hlásenia boli zamerané najmä na stav porastov, prípadné škody spôsobené priebehom počasia alebo škody spôsobené poľovnou zverou.

Poľnohospodári hlásia nedostatok zrážok

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu je extrémne sucho zatiaľ len na východe. Začínajúce až mierne sucho sa naďalej rozširuje na celom území Slovenska. Lokálne je už výrazné sucho na Gemeri a Podunajskej nížine.

Rady k priamym podporám

Začalo sa podávanie jednotných žiadostí o priame podpory – na čo si treba dávať pozor?

Metodika EFSA pre hodnotenie rizika zmesí chemických látok

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vypracoval harmonizovaný rámec pre hodnotenie potenciálnych "kombinovaných účinkov" chemických zmesí v potravinách a krmivách, ktorý môže byť používaný vo všetkých vedeckých paneloch EFSA.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce