Jarné práce na poliach sú v plnom prúde

Mimoriadne teplé počasie vytiahlo našich poľnohospodárov do polí tento rok o čosi skôr. Vegetácia je aktuálne posunutá o 2 až 3 týždne dopredu. V niektorých oblastiach Slovenska sú veľké parcely stále pod vodou. Naši poľnohospodári sa obávajú aj ďalšieho vývoja počasia. Jarné mrazy ešte môžu výrazne skomplikovať situáciu na poliach či v sadoch.

Čulý ruch na poliach vidíme v týchto dňoch v južnejších oblastiach Slovenska. Na západe našej krajiny je už gro jarných plodín zasiatych, čo v takomto skorom termíne nebýva zvykom. Plodiny pri vysokých jarných teplotách rastú príliš rýchlo a ublížiť im môžu prízemné mrazy.

Okrem sejby tradičných obilnín ako pšenica a jačmeň sadia naši pestovatelia aj jarnú cibuľu, skoré zemiaky či hrach. Podľa možností tiež pripravujú pôdu pre iné plodiny, napríklad kukuricu, ktorá je veľmi citlivá na výkyvy počasia, preto ide do zeme aj neskôr.

Problém hlásia naši poľnohospodári z oblastí, kde hospodária na ťažších pôdach. Výdatné dlhodobé dažde na prelome rokov spôsobili, že obrovské parcely zostali pod vodou. Napríklad v lokalite Hurbanova vlani napršal dvojnásobok ročného priemeru. „Predpokladali sme, že čo nestihneme osiať na jeseň, dokončíme tento rok na jar. Realita je však taká, že polia sú stále premočené a nemôžeme sa do nich dostať s poľnohospodárskou technikou. Budeme radi, keď voda ustúpi aspoň do apríla, aby sme stihli zasiať kukuricu,“ popisuje aktuálny stav na juhu Slovenska predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Komárno Alexander Pastorek.

Tunajší poľnohospodári tiež upozorňujú, že osiate plodiny už dnes musia striekať prípravkami proti  hubovitým ochoreniam, čo je v tomto období mimoriadne nezvyčajné. Vplyvom nadmerných zrážok poľnohospodári z okolia Komárna už nemôžu počítať približne s 10 % plôch. Tieto oblasti sa preto budú snažiť ponechať v rámci aktuálnych európskych nariadení ako neproduktívne plochy.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora bude stav jarných prác monitorovať aj počas ďalších týždňov. Aktuálne informácie získava od svojich regionálnych poľnohospodárskych komôr, teda zo všetkých regiónov naprieč Slovenskom.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce