Harmonogram pre vyplácanie platieb

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč, generálny riaditeľ PPA Marek Čepko a predseda SPPK Emil Macho dnes na tlačovej besede predstavili harmonogram pre vyplácanie platieb pre kampaň 2023 a 2024. Všetky žiadosti o priame platby sa budú podávať už len elektronickou formou. Minister si od tohto kroku sľubuje zefektívnenie procesov a odbúranie byrokracie, pričom Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) má byť „agentúrou, ktorá bude aktívne komunikovať s poľnohospodármi“.

„Pôdohospodárska platobná agentúra od 19. 2. 2024 pristúpi k vyplácaniu schémy týkajúcej sa pastevného chovu zvierat a tzv. viazanej zeleniny, od 29. 2. 2024 zase k vyplácaniu celofarmovej ekoschémy,“ povedal generálny riaditeľ PPA Marek Čepko a dodal: „Chcel by som upokojiť všetkých farmárov, že Pôdohospodárska platobná agentúra robí maximum preto, aby sme k nim peniaze dostali čo najskôr.“

Generálny riaditeľ PPA Marek Čepko ďalej uviedol, že cieľom je, aby PPA bola „proklientska agentúra, ktorá bude s farmármi zaobchádzať ako s partnermi“. Následne predstavil harmonogram vyplácania priamych platieb poľnohospodárom za rok 2024, pričom sa primárne zameral na skrátenie času začiatku administrácie žiadosti (o 2,5 mesiaca oproti minulému roku), vydávania rozhodnutí (o viac ako 1,5 mesiaca skôr) a vyplácania zálohových platieb v prípade plochových schém (o mesiac skôr). S vyplácaním platieb na základe vydaných rozhodnutí by sa malo oproti tomuto roku začať o 1,5 mesiaca skôr, a to k dátumu 2. 12. 2024.
 

Predseda SPPK vníma napätú situáciu v regiónoch pre problém s vyplácaním priamych platieb. „V agrosektore aktuálne len cez bissové platby chýba 100 miliónov eur. Poľnohospodári boli dlho manipulovaní do tejto pozície a pre zdĺhavý proces prijatia nových nariadení a legislatívy sa stali vazalmi systému, ktorý sami nedokážu ovplyvniť,“ povedal na tlačovej besede predseda SPPK Emil Macho.

„Kľúčové sú pre nás termíny, aby sme vedeli, ako budú v budúcnosti vyplácané platby a vedeli sa tak zariadiť a nastaviť si podnikanie. Rovnako je kľúčové, že pôjdeme už len elektronicky. Vyzval som pána ministra a generálneho riaditeľa PPA, aby poľnohospodári boli súčasťou antibyrokratického tímu, ktorý bude vytvorený aj na ministerstve a na PPA,“ doplnil Emil Macho.

Pozrite si celú tlačovú besedu

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce