Začíname s celoslovenským monitoringom zaplavenej pôdy

 

Dlhotrvajúce zrážky za ostatné týždne zaliali časť Slovenska. Premočená pôda nestihla absorbovať celé množstvo vlahy, a tak namiesto ozimín miestami vidno na poliach rozsiahle zaplavené plochy. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa preto rozhodla spustiť veľký monitoring stavu na poliach - aktuálne po decembrových a januárových zrážkach.

Cieľom tohto monitoringu je pripraviť odhad výmery poľnohospodárskej pôdy, ktorá je aktuálne podmáčaná či zaplavená. Rok monitorovania je 2024. V prípade, že ste tieto škody už zapísali pre rok 2023, zapíšte ich aj pre rok 2024, nakoľko monitorujeme oziminy a jariny, ktoré budú zberané v roku 2024.

Ďalšie dôležité informácie

V tabuľke treba zapísať odhad rozsahu poškodenia (hektáre) jednotlivých aktuálne (ozimín, viacročných krmovín), či potenciálne pestovaných plodín (jarín) za Váš región.

Zároveň Vás prosíme v poznámkach rozpísať aj ďalšie informácie/poznámky nad rámec už Vami zaslaných informácií v predchádzajúcom týždni (1. aktuálna situácia na poliach, 2. vplyv doterajších zrážok na zasiate oziminy a na založenie jarnej úrody, 3. komplikácie s plnením podmienok žiadateľa o priame platby).  

Prosíme Vás o poskytnutie priloženej tabuľky Vašim členom, prípadne aj nečlenom SPPK a následne o zapísanie odhadovaných výmer podmáčanej pôdy do nášho monitoringu škôd, konkrétne do Škôd spôsobených silnými dažďami.

Tabuľky za jednotlivé RPPK, resp. členov na priamo, zapisujte na nižšie uvedený link - najneskôr do nedele 21. januára 2024. 

Tento dátum sme zvolili preto, aby sme mali v úvode aspoň predbežný obraz o rozsahu zaplavených polí. 

Do monitoringu sa poľnohospodárske subjekty budú môcť zapájať aj po tomto dátume, teda aj počas ďalších mesiacov tohto roka. 

Upozornenie

Upozornite, prosím, Vašich členov, aby mali k dispozícii dokumentáciu (vrátane fotodokumentácie) ku vzniknutým škodám pre prípad verifikácie týchto škôd zo strany príslušných inštitúcií.

Škody do online tabuľky zapisujú regionálne poľnohospodárske a potravinárske komory. Nečlenom SPPK odporúčame osloviť naše RPPK, ktorým je potrebné odovzdať vyplnenú tabuľku.

Dovoľujeme si požiadať členov aj nečlenov SPPK/RPPK, aby sa zapojili do tohto monitoringu pre získanie maximálne objektívnych informácií o pôsobení uvedených škodlivých činiteľov za účelom vyhodnotenia situácie a vykonania prípadných ďalších krokov voči príslušným inštitúciám/orgánom štátnej správy. V prípade záujmu zaevidovania škôd odporúčame členom/nečlenom SPPK kontaktovať RPPK, v ktorej pôsobnosti hospodária, nakoľko RPPK disponujú príslušnými formulármi na zapisovanie škôd.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce