Slovenské Vianoce

Vianoce sa dajú vyčarovať aj z čisto slovenských potravín. Ani v prípade najkrajších sviatkov roka nemusíme siahať po zahraničnej produkcii, pretože všetko podstatné na štedrovečerný a silvestrovský stôl vedia zabezpečiť slovenskí poľnohospodári a potravinári. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora navyše odporúča nakupovať striedmo a zbytočne potravinami neplytvať.

Klasické Vianoce sa dajú vyčarovať výlučne so slovenských potravín. Slávnostný štedrovečerný chod totiž vôbec nemusí pozostávať z potravín dovezených cez pol zemegule, ktoré pri prevozoch znečisťujú ovzdušie. Vieme ho pripraviť aj z tých slovenských.

Zdravé slovenské potraviny partia na slávnostný stôl – či už ide o ovocie, zeleninu, vajíčka a zemiaky do šalátu alebo mäso. Produkcia našich poľnohospodárov a potravinárov je dostatočne bohatá na to, aby sme ju nahrádzali dovozovými produktami.

Kapustnica z kyslej kapusty dochutená klobásou zo slovenskej produkcie, slovenské medy a vína v zahraničí oceňované mnohými medailami by rovnako nemali chýbať v našich domácnostiach ani počas posledných dní roka. Na Štedrý deň kapor odchovaný v slovenských rybníkoch bez antibiotík. Kačka alebo hus na 1. a 2. sviatok vianočný zase môže pochádzať práve z našich regiónov, kde sa poľnohospodári ešte naďalej venujú tomuto segmentu poľnohospodárskej produkcie. Zámerne sa prispôsobujú aj požiadavkám spotrebiteľov a na trh vedia dodať už aj kačacie mäso v diétnejšej podobe. Koláče vieme upiecť z domácich surovín alebo už hotové kúpiť aj od našich pekárov, ktorí svoj sortiment dostatočne obohatili o rôzne druhy vianočného pečiva. Ponuka potravín na vianočný stôl od našich výrobcov je naozaj široká.

„Spoločnosť celoročne diskutuje o cenách potravín. Skúsme sa preto na konci roka o niečo viac zamyslieť nad tým, koľko z nakúpených potravín skutočne aj vieme počas sviatkov skonzumovať a aký potravinový odpad po bezhlavom nákupe po sebe vlastne zanecháme. Skutočná hodnota potraviny násobne prevyšuje jej cenu v obchode a na to by sme mali myslieť aj v závere roka,“ zdôrazňuje predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Štatistiky pochádzajúce z Európskej komisia hovoria, že najväčší objem potravinového odpadu – 42% - sa tvorí práve v našich domácnostiach.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce