Aktuálne otázky v oblasti priamych platieb, výsledok pripomienkovania návrhu novely NV SR č. 435 a 436/2022

Dovoľujeme si dať Vám do pozornosti nižšie uvedené aktuálne otázky našich členov k priamym platbám a odpovede Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA).

1. Otázka SPPK: V jednom okrese boli u niektorých poľnohospodárov vykonané kontroly vykonané prostredníctvom diaľkového prieskumu Zeme (DPZ), kde sa im posunuli niektoré hranice a prekrížili ostatných. Problém je v tom, že PPA to žiadateľom neoznámila a na GSAA to nedáva žiadnu informáciu o nezrovnalosti. Žiadatelia to zistili len cez program jednej GIS spoločnosti. Dovoľujeme si Vás požiadať o informáciu, ako vie PPA upozorniť žiadateľa na nadvýmeru a zároveň, aké možnosti na riešenie tejto situácie má žiadateľ, v súvislosti s opravou hraníc, keď je GSSA uzatvorené.

Odpoveď PPA: Všetky prekryvy a nadvýmery vzniknuté po DPZ kontrolách a kontrolách na mieste budú riešené zo strany PPA formou kontrol na mieste, ktorými budú riešené tieto nadvýmery. U spolužiadateľov, ktorým vznikol prekryv z dôvodu nepresného zákresu, bude hranica plochy v prekryve opravená podľa výsledkov kontroly na mieste resp. DPZ kontroly u kontrolovaného žiadateľa.

2. Otázka SPPK: Zaznamenali sme situáciu, že niektoré subjekty dostali výzvu na predloženie podkladov k DPZ s termínom na predloženie podkladov v druhej dekáde novembra. Zároveň však niektoré subjekty boli vyzývané na dodávanie podkladov ešte v minulom týždni. Vzhľadom na komplikácie s vydávaním rozhodnutí v tomto roku sa javí, že by bolo by vhodnejšie, aby sa vyčlenili nejakí zamestnanci odboru kontroly a začali tieto podklady priebežne vyhodnocovať. Z vyššie uvedených informácií nám vyplýva, že spracovaním doteraz obdržaných podkladov od žiadateľov, by bolo možné vydať ešte v tomto roku podstatne viac rozhodnutí o platbe. Zároveň si dovoľujeme odporučiť administrovať popri KNM DPZ aj individuálne klasické kontroly vykonané v teréne, čo môže tiež napomôcť vyplateniu väčšieho počtu žiadateľov ešte v tomto roku.

Odpoveď PPA: Doklady sú vyhodnocované priebežne. Doklady doručené od žiadateľov sú už v procese vyhodnocovania. Klasické kontroly v teréne sú takisto priebežne vykonávané.

 

3. Otázka SPPK: Zároveň si dovoľujeme požiadať Vás o administráciu žiadostí na vyplateniu preddavku viazanej podpory príjmu na kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka, u žiadateľov, kde kontrolná skupina PPA nezistila žiadne nedostatky v chove dojníc, ktoré by mali brániť vyplateniu preddavku viazanej podpory príjmu na kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka.

Odpoveď PPA: Na poskytnutie preddavku u žiadateľa musí byť ukončená KNM a jej výsledky spracované systémom IACS aby PPA mohla mať istotu o poskytnutom preddavku. Priebežne preverujeme všetky žiadosti, či už k uzatvoreniu a prenosu údajov z KNM nedošlo a ak áno a je to možné, pristupujeme k vyplateniu preddavku.

Zároveň si dovoľujeme oznámiť Vám, že v tomto týždni sa uskutočnilo rozporové konanie k návrhu novely NV SR č. 435/2022 a k návrhu novely NV SR č. 436/2022. V prílohe na stiahnutie nájdete pripomienky členov SPPK, vyhodnotenie týchto pripomienok zo strany MPRV SR a naše požiadavky a odporúčania pre ďalšiu prípravu legislatívy, resp. interných postupov MPRV SR a prípadne ďalších príslušných inštitúcií.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce