Zálohové platby od 30. novembra

Poľnohospodárskym subjektom, ktoré splnili podmienky a nespadli do kontrolných vzoriek, príde na účet 50% z priamych platieb. Z trinástich možných schém sa zálohové platby budú týkať deviatich. V prípade ekoschém (územia európskeho významu a viazané platby na zeleninu) sa od 30. novembra zatiaľ platby nebudú vyplácať. Z celkového množstva 14 700 žiadateľov sa preddavky začnú vyplácať pre viac ako 10-tisíc žiadateľov. Spôsob výplaty finančných prostriedkov predstavilo vedenie rezortu na tlačovej besede.

Podľa výkonného podpredsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andreja Gajdoša bolo nepísaným pravidlom, že poľnohospodárom prvé platby nabiehali štandardne už v decembri. Na obdobie vyplácania platieb mali nastavené aj čerpanie úverov: „Poľnohospodári boli zvyknutí, že okolo 90% priamych platieb dostali už v decembri. Teraz sa môžeme baviť okolo 30-50%. My sme priebežne a dlhodobo upozorňovali kompetentných na mnohé byrokratické nezmysly, ktoré nikomu nepomôžu - napríklad zoznamy vlastných a prenajatých pozemkov - aj vďaka čomu agentúra stratila čas týždne až mesiace kontrolou týchto zoznamov. Pri nastavovaní podmienok v rámci biopásov, striedania plodín, ekoschém nám na mnohých rokovaniach chýbali zástupcovia PPA. Jedna vec je podmienky vymyslieť, druhá vec je ich zrealizovať zo strany poľnohospodárov. A tretia vec je podmienky skontrolovať a zadministrovať tak, aby peniaze mohli prísť v správnom čase na účty. Dnes už ale nemá význam búchať do stola. Hoci dnes nedostanú všetci peniaze, pozitívne aspoň je, že veľkej väčšine podnikov prídu nejaké zdroje, aby dokázali preklenúť zimné obdobie. Zároveň veríme, že Pôdohospodárska platobná agentúra splní sľuby v tom, že v ďalšom období sa bude pokračovať vo vyplácaní finančných prostriedkov v plnej výške,“ uviedol A. Gajdoš.

Generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ondrej Humaj priblížil plány pre rok 2024: „Budúci rok by sme chceli vydávať zálohové platby už na jeseň, v októbri, novembri a od decembra vydávať rozhodnutia do maximálne možnej výšky."

Súbežne s vyplácaním priamych platieb chce Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vyvinúť maximálne úsilie čo najlepšie modifikovať Strategický plán k Spoločnej poľnohospodárskej politike. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč pred novinármi uviedol, že má prísľub od komisára EK pre poľnohospodárstvo Janusza Wojciechowskeho schváliť prvú modifikáciu ešte do konca tohto roka: „Od januára budeme spolu s SPPK intenzívne pracovať na spustení 2. modifikácie a tam budeme riešiť všetky problémy, ktoré sa objavili v tomto roku práve z pohľadu zlého nastavenia SPP.“

„Očakávame, že začneme spolu naozaj intenzívne rokovať a pretlačíme cez Európsku komisiu úľavu v podmienkach. Nesprávne nastavené podmienky robia obrovské ťažkosti našim poľnohospodárom, Pôdohospodárskej platobnej agentúre a zároveň to aj rapídne znižuje našu konkurencieschopnosť,“ uzavrel výkonný podpredseda SPPK Andrej Gajdoš.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce