TOP AGRO je Agrodružstvo TP Palárikovo

Absolútnym víťazom 28. ročníka súťaže Top Agro Slovensko sa stala spoločnosť Agrodružstvo TP Palárikovo (okres Nové Zámky). Na základe objektívnych ekonomických ukazovateľov boli vyhodnotené najlepšie poľnohospodárske družstvá, obchodné spoločnosti a samostatne hospodáriaci roľníci.  Súťaž organizuje od jej vzniku Klub poľnohospodárskych novinárov.

Najvyšší počet bodov získala spoločnosť Agrodružstvo TP, ktorá hospodári na výmere 2 070 hektárov pôdy. Zakladateľom spoločnosti je Zoltán Černák, muž s bohatou manažérskou skúsenosťou, začiatok ktorej siaha do roku 1965. Vtedy ako 24-ročný poľnohospodársky inžinier prišiel pracovať na družstvo v Hronských Kľačanoch v okrese Levice. Najskôr ako ekonóm, od roku 1970 ako predseda družstva. Jeho bezmála šesťdesiatročná kariéra vyústila do vybudovania rodinného podniku, pýchou ktorého je tak Agrodružstvo TP alebo známejšie Poľno SME, obe so sídlom v Palárikove.

V Palárikove si uvedomujú, že základom je poznanie miestnych prírodných podmienok. Mapujú kvalitu pôdy s GPS technológiou a následne vytvárajú úrodové mapy. Opierajú sa o satelitné snímky, obsah živín v pôde, pH a kondicionalitu pôdy. Vďaka tomu rozdeľujú jednotlivé pozemky do produkčných celkov podľa úrodových, ale hlavne ekonomických výsledkov jednotlivých plodín na jednotlivých parcelách.

Veľkú pozornosť venujú odrodovej skladbe. Každoročne vyberajú najvhodnejšie odrody z 20-30 odrôd pšenice a z 80-100 hybridov kukuríc.

Od leta minulého roka sa intenzívne pripravujú na aplikáciu prípravkov na ochranu rastlín pomocou dronov. Mapujú pozemky a prekážky na poliach, nastavujú aplikačné trasy a vypracovávajú metodiku obsluhy, aby bol proces čo najefektívnejší. Vyžaduje si to veľa práce a času.

„Kto nezačne, nemôže sa zlepšovať,“ hovorí Zoltán Černák.

Základnými ukazovateľmi pre stanovenie poradia najlepších poľnohospodárskych podnikov v súťaži Top Agro Slovensko boli rentabilita kapitálu, nákladovosť výnosov z hospodárskej činnosti a produktivita práce. Vyhodnotenie výsledkov vykonala Sekcia stratégií analýz a prierezových činností Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na základe hospodárskych výsledkov za rok 2022.

Najlepšie manažmenty si prebraliocenenia súťaže Top Agro Slovensko za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča 26. októbra v Aule Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. 

Cena SPPK pre PD DEVIO Nové Sady

Na tohtoročnom udeľovaní cien TOP Agro pre najlepšie poľnohospodárske družstvá, obchodné spoločnosti a samostatne hospodáriacich roľníkov opäť nechýbalo ani ocenenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Výkonný podpredseda SPPK Andrej Gajdoš v aule Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre ocenil Poľnohospodárske družstvo DEVIO Nové Sady za vynikajúce výsledky v rámci živočíšnej, ale aj rastlinnej výroby. Cenu si prevzal predseda družstva Igor Jakubička, ktorý je zároveň aj predsedom Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Nitra a členom Predstavenstva SPPK.

„Každý manažér, ktorý pracuje v podniku už dlhšiu dobu, sa postupne stáva slepým a hluchým. Profesionálna slepota a hluchota však spôsobuje aj to, že často nevidí, že by sa dali veci robiť aj inak, lepšie. Som vďačný, že sme dali v posledných rokoch priestor mladej generácii, ktorá dostala nové krídla, presne tak, ako som dostal príležitosť za mlada aj ja pri Ivanovi Oravcovi. Uskutočnili sme tak dôležité zmeny predovšetkým v rastlinnej výrobe, ktorých sme sa možno aj báli, ale dnes nám už prinášajú ovocie. Chcem odkázať mojim kolegom, manažérom, aby sa nebáli robiť zmeny, ktoré sú často aj nepopulárne, nech dajú priestor šikovným mladým ľuďom, ktorí dokážu do podniku priniesť nový vietor,“ povedal v reakcii na ocenenie predseda PD DEVIO Nové Sady Igor Jakubička.

Kategórie Top Agro Slovensko 2022

Absolútny víťaz Top Agro 2022

Agrodružstvo TP, s. r. o., Palárikovo

Top Agro - poľnohospodárske družstvá - produkčné oblasti

Poľnohospodárske družstvo v Šenkviciach (okres Pezinok)

Top Agro - poľnohospodárske družstvá - znevýhodnené oblasti

PD Smolinské (okres Senica)

Top Agro - obchodné spoločnosti - produkčné oblasti

Agrodružstvo TP, s. r. o., Palárikovo (okres Nové Zámky)

Top Agro - obchodné spoločnosti - znevýhodnené oblasti

MATEX, s. r. o., Veľké Kapušany (okres Michalovce)

Top Agro - samostatne hospodáriaci roľníci

Ladislav Kosztyu, Bačka  (okres Trebišov)

 

Osobitné ocenenia

Cena za dosiahnuté výsledky v živočíšnej výrobe

HYDINA SÚLOVCE, s. r. o., Oponice (okres Topoľčany)

Cena za dosiahnuté výsledky v rastlinnej výrobe

EXATA GROUP, a. s., Región Topoľčany

Cena SPPK

Poľnohospodárske družstvo DEVIO Nové Sady (okres Nitra)

Cena Otcova roľa*

AGRORIS, s. r. o., Rimavská Sobota


* špeciálna cena Otcova roľa je určená zástupcom rodinných fariem alebo spoločností, kde vidieť v hospodárení kontinuitu generácií.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce