Otázky ku kontrole AMS, krížová kontrola na žiadostiach

I. Na základe aktuálnej situácie v AMS úrad SPPK v tomto týždni oslovil zástupcov PPA s najčastejšími otázkami, ktoré sme zaznamenali od našich členov.

Otázky SPPK z 20.09.:

1. Budú fotografie vyhodnocované? Lebo zatiaľ neboli. Ak neboli alebo nebudú vyhodnocované, tak to treba oznámiť poľnohospodárom. Nahraný foto stav nebol v mnohých prípadoch vzatý pri vyhodnocovaní v úvahu, kedy AMS ho oproti júlovému AMS vôbec nezmenil, hoci na foto je to jednoznačne, že operácia na danom KD prebehla.

2. AMS dnes žiada fotografie jačmeňa jarného, ktorý bol pozberaný v júni, hoci bola odpoveď PPA, že PPA to nebude vyžadovať.

3. Plochy, ktoré boli zelené, sú znova oranžové.

4. farebné rozlíšenie – oranžová farba vôbec nie je viditeľná, mieša sa so zelenou, detto platí aj pre sivú.

5. Pri TTP, najmä kde KD ležia v lesných častiach AMS nevie vyhodnotiť kultúru, hoci v doterajších hodnoteniach to nevykazoval,

6. Pri väčších plochách TTP, sú napríklad štyri plochy, jedna je zelená a tri sú oranžové, hoci boli obhospodárené v rovnakom termíne.

7. ktoré zafarbenie parciel na oranžové pri kontrole AMS mám považovať za platné, keď sú iné zafarbenia v mapovej časti ako v tabuľkovej? V mapovej časti máme oranžových 5 parciel a v tabuľkovej časti 38 parciel?

 

Zároveň si dovoľujem požiadať Vás o odpovede na ďalšie zásadné otázky, na ktoré ste v týchto dňoch už odpovedali žiadateľom a ktoré považujete za dôležité. Zároveň Vás prosím o Vaše odporúčania, ktoré by sme mohli poskytnúť poľnohospodárom, za účelom predchádzania chybovosti na žiadostiach a zefektívnenia administrácie a kontrol zo strany PPA.

8. Žiadateľ nahral dve fotografie do AMS, teraz vyskočila oranžová nielen pri kosení, ale aj kultúre a plodine. Do AMS však môže dať len 3 foto, čo s tým, keď PPA požaduje foto za každú nezrovnalosť? To budeme musieť žiadať o výmaz doteraz nahratých foto? A ako rýchlo nám ich vymažú?

Odpovede PPA z 21.09.:

Na úvod k vyjadreniu, že AMS nepríjemne prekvapil žiadateľov musíme dodať, že napriek nasadeniu 2 nových služieb monitorovania neproduktívnych plôch a kultúr, sme celkový počet oranžových plôch výrazne znížili.

  1. Aktuálne zobrazený stav AMS v GSAA predstavuje len výsledky monitoringu. Samotné výsledky vyhodnotenia dodatočných dôkazov budú zobrazené v GSAA neskôr. Môj predpoklad je ich zobrazovanie až po 15.10., kedy sa systém GSAA uzavrie na editáciu a prebehne posledný prepočet. Vyhodnotenie dodatočných dôkazov ale určite bude v GSAA zobrazené, presný dátum od kedy sa tak stane, Vám dať neviem.
  2. To, že PPA žiada fotografie jačmeňa jarného nie je pravdivé tvrdenie. Na plochách pribudli výsledky monitoringu kultúr a tu aj mohla pribudnúť oranžová farba. Vzhľadom na to, že je to monitoring kultúr, žiadame fotografiu ornej pôdy, nie plodiny. Monitoring kultúr je nová služba a výsledky sú zobrazené v samostatnej vrstve, ktorú si prijímateľ zapne v GSAA.
  3. Identifikovali sme nedostatky systémového výpočtu semaforu pri kombinácii biotopu a pastevnej ekoschémy. V prípade, že pri takejto kombinácii prijímateľ má identifikovanú pastvu v piatom, šiestom alebo siedmom mesiaci, plocha bude presunutá do zelenej farby. Údaj o nájdenej operácii zverejňujeme v GSAA. Iné prípady, kedy plocha prešla zo zelenej do oranžovej nám reportované neboli. (Pri podobných sťažnostiach naozaj potrebujeme konkrétne prípady, inak takéto otázky nemajú zmysel.)
  4. Farebné rozlíšenie je v poriadku, pokiaľ si prijímateľ zobrazí iba jednu vrstvu. Pokiaľ si zapne 2 vrstvy na sebe, teda monitoring kultúr aj monitoring kosenia / plodiny, tak sa farby miešajú.
  5. V doterajších hodnoteniach sme monitoring kultúr v GSAA nezobrazovali. Toto tvrdenie teda nie je pravdivé.
  6. Opäť potrebujeme konkrétny prípad. Takéto nezrovnalosti ale pri automatizovanom systéme môžu nastať.
  7. Iné zafarbenia v mapovej a tabuľkovej časti nie sú. Treba ale rozlišovať zafarbenie pri monitoringu kultúr a pri monitoringu plodiny alebo kosenia. Ak je plocha oranžová aspoň pri jednej z monitorovaných úrovní, je potrebná reakcia tak, ako je to uvedené pri danej ploche v GSAA.

 

Prijímateľom teda odporúčame odlišovať, či sledujú výsledok monitoringu pre plodinu / kosenie alebo monitoringu kultúry. Monitoring kultúry je novou službou. Službu vedia odlíšiť v tabuľke „Kontrola z AMS“ podľa stĺpca „Typ kontroly“ alebo v Zozname vrstiev. Reakcia zo strany prijímateľa je potrebná v prípade, že prijímateľ má oranžovú farbu aspoň pri jednej z dvoch služieb monitoringu na ploche.

8. nahrávanie fotografií sme schválne obmedzili tak, aby prijímateľ nahral len 3 fotografie k ploche, bez ohľadu na to, či mal oranžovú farbu len v jednej alebo v dvoch službách. To znamená, že ak už fotografie nahral, lebo bol oranžový už pri monitoringu kosenia, nemusí nahrávať fotografie znovu aj ku kultúram, už nahraté fotografie nám pri vyhodnotení budú stačiť.  

Záverom k problematike APS, z pozície odboru poľnohospodárstva a služieb úradu SPPK si po konzultácii so zástupcami PPA, dovoľujeme odporučiť poľnohospodárom/žiadateľom o priame platby, aby svoje špecifické situácie v prípade, že tak uznajú za vhodné, konzultovali priamo s referátom AMS Pôdohospodárskej platobnej agentúry na emailovej adrese [email protected], ktorá poskytuje najúčinnejší spôsob riešenia otázok/pripomienok žiadateľov k systému AMS.

 

II. Oznámenie PPA o výsledkoch krížovej kontroly na jednotných žiadostiach na rok 2023

Link na informáciu: Oznámenie o výsledkoch krížovej kontroly na jednotných žiadostiach na rok 2023 / PPA - Pôdohospodárska platobná agentúra (apa.sk)

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce