Pozor na falošný med

Na slovenskom trhu sa predávajú falošné medovicové medy. Upozorňujú na to včelári. Vyzývajú preto spotrebiteľov, aby boli obozretní a med nakupovali výlučne len od overených producentov. Spoznajú ich napríklad tak, že med predávajú v pohároch s etiketami.  

Tohtoročná sezóna našich včelárov rozhodne neteší a hoci sa ešte neskončila, hovoria o jednej z najťažších za ostatných 20 rokov. Pre výkyvy počasia vyprodukovali včely približne len štvrtinu z celoročnej produkcie medu. Najviac chýbajú lesné medy. Nepriaznivá kombinácia vlhkých dní a následných horúčav spôsobila, že sa nevytvorili optimálne podmienky pre tvorbu medovicového medu a producenti medu sa dostatočne nerozvinuli. 

Hoci pravého medovicového medu takmer ani nie je, Slovenský zväz včelárov eviduje výrazný nárast predávaného medovicového medu, ktorý predajcovia vo veľkých množstvách ponúkajú zákazníkom.

Včelári dnes hovoria o absurdnej situácii a klamaní spotrebiteľov. Vyzývajú na obozretnosť pred falšovateľmi medu, ktorí nielenže neponúkajú prvotriednu kvalitu, ale sa aj finančne obohacujú na úkor spotrebiteľov a poctivých včelárov. Predávajú ho aj za podozrivo nízke ceny. Kilo pravého medovicového medu dnes stojí cez 10 eur, medy výrazne pod 10 eur určite medovicové nie sú. 

„Zákazníci by si preto mali dávať pozor na to, ak im niekto ponúka lacný lesný medovicový med vo veľmi tmavej farbe, pretože často býva takýto produkt dofarbený umelými farbivami alebo zahustený ryžovými sirupmi. Pochádzajú z východnej Ázie, kde sa preukázateľne zdvojnásobila produkcia „medu“ pri rovnakých počtoch včelstiev. Pravého medovicového medu sme v tejto sezóne vytočili len zlomok. V tomto roku ide skutočne o nedostatkový produkt, nie je možné, aby sa predával vo veľkom,“ apeluje predseda Slovenského zväzu včelárov Pavol Fiľo /zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory/.

Včelári preto nabádajú spotrebiteľov, aby si od predajcu medovicového medu zakaždým pýtali med v pohári s etiketou. Na nej musia byť uvedené všetky základné informácie o výrobcovi a produkte tak, aby bol vysledovateľný. Tak je označený každý stopercentný med od overeného včelára.

„Určite neodporúčam, aby ľudia nakupovali med pri cestách alebo cez internet od neznámych predajcov. Falšovateľov medu naďalej pribúda. Máme indície, že aj na slovenskom trhu sú výrobne, kde med miešajú s prídavnými látkami a umelo zvyšujú jeho objem. Žiaľ, Slovensko naďalej nemá certifikovanú metodiku a prístrojové vybavenie, vďaka čomu by sme laboratórne a úradne vedeli overiť pravosť každého jedného medu na našom území. Chýba nám aj legislatíva na národnú etiketu, ktorá bude vyžadovať percentuálne podiely medov z rôznych krajín,“ dodáva Pavol Fiľo.

Nárast počtu predajcov medovicových medov v sezóne, keď je ho akútny nedostatok, tak len potvrdzuje fakt, že med patrí medzi najviac falšované potraviny. Obdobný problém s falšovaním vnímajú slovenskí včelári aj v prípade agátových medov. Agátový med má svoju typickú jemnú arómu a chuť, ktorá sa po pridaní ryžových sirupov stratí.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce