Vyzývame rezorty, aby začali riešiť situáciu s medveďmi

Len tri dni trvalo, aby sa ten istý medveďom zranený poľnohospodár z Farmy Veles v obci Háj v okrese Turčianske Teplice opäť stretol pri práci na farme s ďalším medveďom. Situácia je vážna. Poľnohospodári sa boja vykonávať už aj bežné činnosti na pôde počas prebiehajúcej sezóny. Pýtajú sa dokedy ešte? Dokedy majú čakať, kým sa so situáciou ohľadom medveďa hnedého a stále častejšími stretmi s ľuďmi začnú reálne zaoberať kompetentní? Ak sa situácia v najbližšom čase nezlepší, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora plánuje na tento roky neriešený problém upozorniť aj rôznymi protestnými akciami.

"Medvede na Slovensku sú premnožené. Poľnohospodári sú momentálne v plnej sezóne, nielen v horských oblastiach, ale aj v nížinách, kde už tiež máme medvede. Poľnohospodári nechodia do práce o 10.00 h a nechodia z nej o 17.00 h, vstávajú skoro ráno, keď sú zvieratá vo svojej aktívnej fáze a chodia z práce neskoro večer," povedal na tlačovom brífingu na farme, kde sa nedávne incidenty stali, predseda SPPK Emil Macho.

Namiesto pokoja pri práci poľnohospodári z horských a podhorských oblastí oprávnene riešia, kedy a na akom mieste môžu stretnúť medveďa. Dvojnásobný stret farmára s medveďom z ostatných dní je silným mementom toho, ako kompetentní podcenili problém s medveďou populáciou. Stretov medveďa s ľuďmi vo všeobecnosti pribúda. Kto bude ďalší? Okrem poľnohospodárov sa bezpečne v prírode chcú cítiť aj turisti a hubári.

Neprejde deň, aby sa medvede nespomínali v médiách alebo na sociálnych sieťach. Nechceme však dopustiť, aby sa výskyt medveďa v okolí našich bydlísk stal pravidlom, na ktorý už nebude zaujímavé ani upozorňovať. "Poľnohospodári nebudú čakať. Budeme oveľa aktívnejšie komunikovať túto tému, chceme vyzvať rezortných ministrov pôdohospodárstva a životného prostredia, aby okamžite túto situáciu začali riešiť. Ak sa tak v dohľadnej dobe nestane, sme pripravení na problém upozorniť aj protestnými akciami," dodal predseda najväčšej agropotravinárskej samosprávnej organizácie.

Klietka na odchyt medveďa priamo na farme

Je neskoro hádať sa o tom, či populácia medveďa stúpa rapídne alebo len mierne. Pravdou je, že medvede strácajú plachosť a veľmi často sa začínajú objavovať v blízkosti ľudských sídiel. Dnes nám v tesnej blízkosti odrastajú každý rok nové medvieďatá, ktoré už strach z človeka nemajú. Medvieďa, ktoré vyrastá v tesnej blízkosti ľudí a ich sídiel, bude do týchto miest už automaticky vodiť aj svoj budúci prírastok, čím problémy spolužitia medveďa a človeka začnú ešte viac gradovať.

„Vytvorili sme si zásahový tím, ktorý nemá logiku, lebo iba upozorňuje na to, kde medvede sú a kam nemáme chodiť. Treba však prijať ráznejšie opatrenia,“ myslí si podpredseda SPPK Miroslav Štefček.

Podľa Národného lesníckeho centra stúpali stavy medveďa hnedého z úrovne 1467 jedincov v roku 2000 na 2997 vykazovaných jedincov v roku 2021. Tieto čísla potvrdzujú poľovníci, ale aj lesníci. Podľa Slovenskej poľovníckej komory by dokonca na našom území so 42-percentnou lesnatosťou malo žiť maximálne sedemsto medveďov. (údaj z roku 2021)

„Sedem rokov sa odvolávam na ministerstvo životného prostredia s týmto problémom, ale kašlú na nás. Moja rodina už nebude ohrozovaná medveďmi. Medvede, ktoré vstúpia na našu farmu, budú usmrtené,“ vyhlásil Martin Sedlačko z Farmy Veles, v okolí ktorej narátali 19 aktívnych medveďov.

Poľnohospodár z obce Háj tiež skritizoval riešenie situácie zo strany ministerstva i zásahového tímu pre medveďa hnedého. Podľa neho postup, ktorý na farme zvolili, nebol efektívny. Okrem iného im úrady odporúčali dvor pokosiť a nezdržiavať sa vonku. Odchyt je podľa jeho slov už nedostatočný, potrebné je cielené zníženie počtu medveďov.

Členské štáty EÚ žiadajú zmeny právnej ochrany veľkých šeliem

Problematika zvyšujúcej sa populácie veľkých šeliem naberá na obrátkach aj v rámci EÚ. Na ostatnom stretnutí ministrov poľnohospodárstva EÚ v Luxemburgu sa diskutovalo o informačnom dokumente Rumunska na tému „Rastúca populácia veľkých mäsožravcov a hrozba, ktorú predstavujú pre ľudí a zvieratá – potreba konať“. Pre zmenu právnej ochrany veľkých šeliem bola široká podpora.

Škody spôsobené veľkými šelmami sú neprimerane vysoké a je potrebné nájsť spravodlivú rovnováhu medzi rôznymi záujmami.

Eurokomisár pre životné prostredie Virginijus Sinkevičius uviedol, že nie všetky členské štáty vyčerpali možnosti, ktoré EÚ poskytuje v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky na podporu poľnohospodárov. Poukázal tiež na to, že za určitých podmienok môžu členské štáty poskytnúť výnimky z implementácie smernice o biotopoch, aby mohli cielene znižovať populáciu vlkov a medveďov alebo tieto zvieratá odchytávať.

Žiadame preto Ministerstvo životného prostredia SR, aby sa už exaktne vyjadrilo, akým spôsobom začne chrániť ľudí žijúcich na Slovensku pred medveďmi. Ochrana medveďa pred ľuďmi je, zdá sa, už viac ako dostatočná.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce