Pracovná skupina pre bravčové mäso, 25. aprál 2023

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 25. apríla 2023

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre bravčové mäso

Predsedal: Predsedal Antonio Tavares (PT), ktorý bol aklamačne zvolený za predsedu pracovnej skupiny. Za podpredsedov boli zvolení Miguel Angel Higuera (ES) a Johan Schlederer (AT).

Podrobný popis aktivity:

Dobré životné podmienky zvierat: aktualizované informácie o revízii pravidiel

Tento bod prezentovala zástupkyňa DG SANTE. Súčasná legislatíva musí byť aktualizovaná tak, aby odrážala spoločenské a etické záujmy, vedecký a technologický rozvoj a výzvy udržateľnosti. Európska komisia poverila úrad EFSA, aby vypracoval stanoviská k dobrým životným podmienkam jednotlivých druhov hospodárskych zvierat (celkovo 11 stanovísk), väčšina už bola zverejnená. Konkrétne pre chov ošípaných obsahuje stanovisko zlepšenia: postupné rušenie a zákaz pôrodných klietok, obmedzenie mrzačenia prasiat, prispôsobenie priestoru a všeobecné zlepšenia ako napr. zvyšovanie kompentencií farmárov. Pri porážkach prasiat EFSA odporúča zamerať sa na metódu omračovania a postupy na jatkách, pri preprave zas na podmienky prepravy, dobu a klímu počas prepravy a nové technológie. Ohľadom označovania dobrých životných podmienok zvierat existujú možnosti ako logá klietkového/bezklietkového chovu a logo kľúčových kritérií EÚ  o dobrých životných podmienkach zvierat.

Diskusia:

FR zástupca sa zástupkyne pýtal na ekonomické posúdenie dopadov a to, či DG SANTE zohľadňuje aj témy súvisiace s ochranou klímy, lebo niekedy sú zvýšené požiadavky na blaho zvierat v rozpore s ochranou klímy.

Zástupkyňa Komisie uviedla, že pracovný dokument Komisie s posúdením dopadov unikol do médií, pričom Komisia z princípu žiadne uniknuté dokumenty nekomentuje.

ES zástupca upozornil, že hoci dokument unikol, jeho autorom je Komisia a obsah je veľmi negatívny, požadované zmeny by zvýšili produkčné náklady o 50-60 % a to by viedlo k bankrotu mnohých producentov. Hoci posúdenie dopadov nebolo oficiálne publikované, je nevyhnutné zaoberať sa sociálnymi dopadmi na farmárov, inak hrozí skutočná katastrofa.

Predsedajúci odporučil uniknutý dokument prejednať interne skôr, než bude konfrontovaný s Európskou komisiou.

AT zástupca upozornil na úplne iný prístup k producentom v EÚ a v tretích krajinách a chcel vedieť, či Komisia disponuje údajmi o navýšení produkčných nákladov napr. oproti poľnohospodárom v Severnej Amerike.

Zástupkyňa Komisie v reakcii uviedla, že akékoľvek opatrenia Komisia prijme, nebudú platné zo dňa na deň a bude k dispozícii prechodné obdobie.

Predsedajúci následne predstavil pozíciu pracovnej skupiny ohľadom dobrých životných podmienok zvierat, ktorá bola vytvorená ešte pred únikom dokumentu Komisie.

FI zástupkyňa upozornila, že náklady na povinný prechod na bezklietkové chovy prasníc budú len vo FI predstavovať 500 mil. €, čo nie je možné pokryť z rozpočtu SPP.

SE zástupkyňa informovala o už platnej legislatíve zakazujúce klietky pre prasnice, kvôli čomu sa znížila produkcia o 30%. Až v poslednej dobe (po 20 rokoch!) spotrebitelia začínajú preferovať domácu produkciu s vyššími štandardmi.

Predsedajúci na záver diskusie upozornil, že ak bude nová legislatíva prijatá podľa uniknutého posúdenia dopadov, znamenalo by to koniec sektoru, ako bol doteraz známy.

 

Aktualizované informácie o AMO a vakcinácii

Údaje prezentovala zástupkyňa Komisie. Uviedla, že hoci sa AMO v EÚ vyskytuje už 10 rokov, darí sa držať nákazu v obmedzených oblastiach a to aj u divých zvierat, čo nie je prípad v Ázii, kde sa nákaza rýchlo šíri. Aktuálny stav je takýto:

Ďalej predstavila hlavný právny rámec EÚ pre boj proti šíreniu AMO – delegované nariadenie Komisie (EÚ) 2020/687, pokiaľ ide o pravidlá prevencie a kontroly určitých nákaz uvedených na zozname. Od 21. 4. 2023 je v platnosti nové vykonávacie nariadenie (EÚ) 2023/594, ktoré stanovuje zvláštne opatrenia na tlmenie AMO. Stanovuje členským štátom aj povinnosť vypracovať národné akčné plány pre voľne žijúce prasatá, aby sa zabránilo šíreniu AMO v EÚ.

Diskusia:

Predsedajúci uviedol, že odvetvie bravčového mäsa dlhodobo žiada zavedenie aktívneho riadenia populácie diviakov a vyjadril, nádej, že bude povinné pre členské štáty.

Zástupkyňa na margo vakcíny uviedla, že jej výskum je finančne podporovaný v rámci programu Horizont Európa a vyzerá veľmi nádejne.

LV zástupca upozornil na aktuálnu revíziu legislatívy o dobrých životných podmienkach zvierat a s tým súvisiacu požiadavku na prístup zvierat do vonkajších priestorov, čo je v protiklade so zásadami biologickej ochrany z dôvodu možného kontaktu hospodárskych zvierat s divými.

Zástupkyňa Komisie uviedla, že v miestach, kde sa nákaza šíri, sú členské štáty vyzývané zaistiť vnútorné chovy domácich zvierat. Súhlasila s tým, že vonkajšie výbehy sú rizikom, ale existujú nástroje ako riziko znížiť.

 

Pre informáciu: aktuálny stav smernice o priemyselných emisiách

Výbor AGRI by mal hlasovať 25. 4. 2023, ENVI 22. – 25. 5., plénum 12. – 15. 6. 2023. Konečným kompromisom výboru AGRI je zachovanie súčasnej oblasti pôsobnosti smernice a odstránenie častí o účasti mimovládnych organizácií v procese rozhodovania o povoleniach.

Vo výbore ENVI sú diskusie komplikovanejšie, predseda sa usiluje o zavedenie zrkadlových doložiek pre dovozy, čo C-C podporujú. Aktuálne je predmetom diskusií definícia nového agregačného pravidla.

 

Informácie o skupine CDG

Sekretariát upozornil na zmenu systému skupín CDG od začiatku tohto roka. Spoločné CDG k bravčovému, hovädziemu mäsu a mlieku sa bude konať 29. 9. 2023. 

 

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

 

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce