Pracovná skupina pre medzinárodné aspekty poľnohospodárstva, 10. máj 2023

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 10. mája 2023

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre medzinárodné aspekty poľnohospodárstva

Predsedal:

Podrobný popis aktivity:

Aktuálny stav obchodných rokovaní a medzinárodnej politiky

Ukrajina:

Dňa 2. 5. 2023 prijala Komisia výnimočné a dočasné preventívne opatrenia na obmedzenie dovozov z UA v rámci ochrany nariadenia o autonómnych obchodných opatreniach. Opatrenia sa týkajú iba 4 poľnohospodárskych produktov – pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien pochádzajúcich z UA. Cieľom opatrení je zmierniť logistické úzke miesta týkajúce sa týchto produktov v BG, HU, PL, RO a SK. Opatrenia vstúpili do platnosti 2. 5. 2023 a potrvajú do 5. 6. 2023, komisár Wojciechowski naznačil, že budú pravdepodobne predĺžené. Počas tohto obdobia môžu byť tieto produkty z UA vypustené do voľného obehu vo všetkých členských štátoch EÚ okrem 5 krajín „v prednej línii“ – BG, HU, PL, RO a SK. Okrem toho Komisia rozhodla o využití rozpočtu krízovej rezervy vo výške 100 mil. € (BG: 9,77 mil. €, HU: 15,930 mil. €, PL: 39,33 mil. €, RO: 29,73 mil. €, SK: 5,24 mil. €) s možnosťou doplnenia prostredníctvom štátnej podpory až do výšky 200%. Sekretariát upozornil aj na to, že Rusko fakticky zastavilo dohodu o obilí v Čiernom mori tak, že odmietlo zaregistrovať priplávajúce plavidlá. To by mohlo spôsobiť ďalší tlak na krajiny susediace s UA.

Austrália: Ďalšie kolo rokovaní sa uskutoční koncom mája. Dosiahnutie politickej dohody o voľnom obchode sa očakáva na konci júna. Doposiaľ neprebehli žiadne ponuky ohľadom citlivých sektorov.

Nový Zéland: Proces právneho prieskumu textu bol dokončený, konečná verzia dohody je teraz v Parlamente a Rade.

Chile: Modernizácia dohody bola dohodnutá v decembri 2022, v súčasnosti prechádza právnou korekciou.

Mercosur: Dosiahnutá politická dohoda (28. 6. 2019) je veľmi nevyvážená a bude mať dopad na niektoré kľúčové citlivé odvetvia, a to z dôvodu odlišných výrobných štandardov a odlesňovaním, spôsobenými poľnohospodárstvom v krajinách Mercosuru. Dodatočný protokol, ktorý má riešiť otázky udržateľnosti produkcie a ochrany klímy je podľa sekretariátu nedostatočný, lebo sa opiera o medzinárodné dohovory bez akýchkoľvek donucovacích mechanizmov. V Rade dohodu kritizujú najmä AT, IE a FR.

Mexiko: K zásadnejšiemu pokroku nedošlo.

India: Indická vláda sa usiluje o uzavretie dohody do konca roka, Komisia ale nie je taká optimistická, lebo naďalej pretrváva mnoho nevyriešených problémov. India aktuálne reviduje svoj národný systém zemepisných označení, lebo má ambície chrániť svoje označenia aj v iných krajinách a systém EÚ používa ako meradlo na porovnanie, preto je možné v prípade CHZO očakávať ambiciózny výsledok.

Indonézia: Posledné kolo prebehlo v novembri 2021, čoskoro by malo prebehnúť ďalšie kolo rokovaní.

Thajsko: V marci 2023 sa znova začali rokovania o dohode o voľnom obchode po tom, čo boli v 2014 pozastavené.

Platforma spolupráce USDA-DG AGRI: Platforma je spoločná iniciatíva EÚ a USA, ktorej cieľom je posilniť dialóg a zlepšiť spoluprácu v poľnohospodárskych otázkach. Zapojenie zúčastnených strán je zatiaľ pomerne obmedzené.

WTO: príprava na budúcu 13. ministerskú konferenciu

V týždni od 26. 2. 2024 sa bude v Abú Dabí konať 13. ministerská konferencia. Členovia WTO sa počas minulého stretnutia dohodli, že budú pracovať na nevyhnutnej reforme WTO, aby sa zefektívnili jej funkcie. V novembri 2022 sa ministri dohodli, že EÚ by mala hrať vedúcu úlohu pri reforme WTO.

Rada pre zahraničné veci (obchod) viedla strategickú diskusiu o prioritných oblastiach činností pre prípravu tejto konferencie 25. 2. 2022.

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

 

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce