Pracovná skupina pre POCC/CCC, 5. jún 2023

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 5. júna 2023

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre POCC/CCC

Predsedal: Predsedal generálny sekretár (GS) Pekka Pesonen.

Podrobný popis aktivity:

Diskusia o zásadách, ktoré majú byť predložené pre legislatívny rámec pre udržateľné potravinové systémy (FSFS):

Sekretariát prezentoval aktualizované informácie k pripravovanému legislatívnemu rámcu pre udržateľné potravinové systémy (FSFS), ktorý Komisia avizovala v rámci stratégie F2F. Aktuálne bol vypracovaný návrh posúdenia dopadov nového rámca, ktorý bol zaslaný Výboru pre kontrolu regulácie. Výbor vyjadril k návrhu mnoho negatívnych komentárov, čo znamená, že návrh bude musieť byť preskúmaný a prepracovaný. Komisia však naďalej počíta s pôvodným termínom na predloženie návrhu na prelome septembra a októbra 2023.

Podľa sekretariátu predstavuje nový rámec  mnoho príležitostí pre EÚ poľnohospodárstvo, ale aj riziká. Preto po konzultáciách s predsedami pracovných skupín vytvoril dokument so zoznamom princípov, ktoré by podľa C-C mali byť súčasťou FSFS: bezpečnosť a zebezpečenie potravín, inklúzia, transparentnosť a spravodlivosť v potravinovom hodnotovom reťazci, progresivita a právna istota, podpora inovácií, jednotného zdravia, obehového systému a biohospodárstva, obchodu a globálneho výhľadu. Dokument identifikuje kľúčové faktory umožňujúce FSFS:

  • finančná podpora pre prechod na udržateľné potravinové systémy nesmie pochádzať z rozpočtu SPP
  • súdržnosť politík horizontálnych aj sektorových
  • argumenty založené na dôkazoch a vedeckých poznatkoch
  • nutnosť zaistenia záruk ohľadom fungovania jednotného trhu
  • podpora prístupu „zdola nahor” založeného na reálnych podmienkach

Dokument bude prezentovaný Komisii, celý je priložený v samostatnej prílohe k zápisu v českom jazyku.

Diskusia:

Na poznámku DK zástupcaky o zohľadnení medzinárodného aspektu a obchodu sekretariát zareagoval, že je možné zapracovať ju do kapitoly o transparentnosti a spravodlivosti v potravinovom reťazci.

IE zástupca odporučil k zmienenému zoznamu doplniť reštart poľnohospodárstva, ktoré sa neustále nachádza v kríze. Sektor v súčasnosti nie je atraktívny pre mladú generáciu, preto nie je možné hovoriť o jeho udržateľnosti.

FR (COOPs) zástupkyňa ocenila skorý a praktický prístup sekretariátu, dôležité bude financovanie prechodu, pričom tiež odmietla využitie prostriedkov SPP. Podporila príspevok IE o generačnej obmene.

Sekretariát takisto uviedol, že DG AGRI iniciatívu C-C veľmi víta, dokonca aj DG SANTE sa zdá byť návrhu otvorený.

ES (COOPs) zástupca zdôraznil, že tému musí viesť Rada pre poľnohospodárstvo a rybolov. Družstvá podľa neho predstavujú nástroj, ako všetkým výzvam súvisiacim s prechodom na udržateľný systém  čeliť. Ďalej sú nevyhnutné aj zhodné podmienky pre dovozy do EÚ.

Sekretariát bude o ďalšom vývoji témy informovať.

Zákon o obnove prírody

Sekretariát informoval o hlasovaní o stanovisku výboru AGRI zo dňa 22. 5. 2023, počas ktorého výbor odmietol návrh Komisie. ENVI výbor bude o návrhu správy hlasovať 15. 6., plenárne hlasovanie pravdepodobne prebehne 10. – 13. 7. 2023. Sekretariát aktuálne úzko spolupracuje na pozmeňovacích návrhoch, za týmto účelom usporiadal 1. 6. 2023 spolu s BE organizáciou Boerenbond protest pred Európskym parlamentom, na ktorom sa zúčastnili aj europoslanci odmietajúci návrh Komisie.

Sekretariát analyzoval názory europoslancov výboru ENVI pred hlasovaním, z 88 europoslancov hodlá 43 návrh Komisie podporiť a 38 zamietnuť. Frakcie EPP, ID a ECR návrh odmietajú, S&D, GUE/NGL a Zelení ho podporujú, Renew je rozdelená. Sekretariát vyzval členské organizácie, aby kontaktovali „svojich” nerozhodnutých europoslancov a požiadali ich o zamietnutie návrhu, príp. o zdržanie sa hlasovania.

 

Europoslanci, u ktorých situácia nie je jasná, je teda možné pokúsiť sa o ich ovplyvnenie.

 

Diskusia:

DK zástupca ocenil analýzu sekretariátu a vyjadril nádej, že vďaka akcii pred Parlamentom sa podarilo zaistiť problematike pozornosť a možno aj odmietnutie návrhu. Odporučil však pripraviť sa na následné kroky, najmä podporu frakcie EPP. Treba zdôrazniť, že nejde o odmietnutie potreby zvýšenia ochrany biologickej rozmanitosti, ale odmietnutie legislatívneho návrhu z dôvodu, že nie je dostatočne dobrý.

DE zástupca upozornil na politické hry Zelených, ktorí do médií prehlasujú, že poľnohospodári bojujú proti ochrane biodiverzity a že EPP sa spojila s krajnou pravicou, čo má devastujúce dopady.

NL zástupca informoval o potvrdenej informácii z Parlamentu, keď aj v prípade zamietnutia návrhu výborom ENVI môže byť správa predložená na plenárnom hlasovaní. Pokiaľ plénum návrh tiež zamietne, môže sa predseda ENVI rozhodnúť pre opätovné zahájenie vyjednávacej procedúry vo výbore.

IT zástupca upozornil, že pre IT europoslancov frakcie S&D je zložité hlasovať proti návrhu vzhľadom na to, že spravodajca je tiež z frakcie S&D.

GS na záver prisľúbil pomoc národným organizáciám v kontaktovaní europoslancov, pokiaľ o to požiadajú. Podporil aj pripomienku ohľadom ďalšieho kroku v prípade odmietnutia návrhu Komisie s tým, že je nevyhnutné zdôrazniť, že poľnohospodári nie sú proti prírode a biodiverzite, ale proti nerealistickému návrhu. Upozornil aj na neakceptovateľný tlak F.  Timmermansa na niektorých europoslancov, aby hlasovali „správne“, čo podľa GS predstavuje riziko narušenia demokratického procesu EÚ. Ak by bol návrh Komisie naozaj zamietnutý, išlo by o Timmermansovu veľkú politickú prehru, preto ten okrem iného podmieňuje zverejnenie novej legislatívy o nových genomických technikách prijatím tejto legislatívy. 

 

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

 

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce