Pracovná skupina pre víno, 4. máj 2023

Miesto stretnutia: COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 4. mája 2023

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre víno

Predsedal:

Podrobný popis aktivity:

Revízia systému zemepisných označení (ZO): J. Onofre (DG AGRI)

Zástupca DG AGRI zopakoval, že Komisia zverejnila návrh revidovaného nariadenia o ZO pre víno, liehoviny a poľnohospodárske produkty dňa 31. 3. 2022. O svojej správe k návrhu  výbor AGRI hlasoval 20. 4. 2023, podľa tohto stanoviska sa ustanovenia o ZO vín presunú do nariadenia o spoločnej organizácii trhov. Ohľadom kompetencií EUIPO výbor AGRI požaduje, aby mu boli zverené iba administratívne a technické úlohy. Výbor JURI prijal odlišné stanovisko, ale do hlasovania pléna 31. 5. 2023 pravdepodobne nepredloží žiadne pozmeňovacie návrhy.

Návrh nových pravidiel ZO prerokovávala aj Rada, aktuálne SE PRES navrhuje obmedziť ochranu ZO na názvy domén najvyššej úrovne s kódom krajiny (ccTLD), prijať flexibilnejší prístup a umožniť úradu EUIPO vykonávať predbežné posúdenie všetkých žiadostí o ZO. Návrh zaslalo SE PRES členským štátom 3. 4. 2023.

 

Situácia na trhu: M. Poinelli (DG AGRI)

Zástupca Komisie referoval o zníženom odbyte počas 1. štvrťroka 2023. Problémom odvetvia  sú aj zvýšené náklady, kúpna sila spotrebiteľov sa znižuje, po pandémii sa zmenilo aj správanie spotrebiteľov. V roku 2023 sa znížil aj vývoz a došlo tým k navýšeniu zásob, najmä červeného vína. Komisia preto teraz zvažuje vypracovanie štúdie ohľadom zmeny spotrebiteľských preferencií a prípadnej zmeny politiky v EÚ.

V diskusii FR reprezentant potvrdil pokles záujmu najmä o červené víno, preto producenti vo FR žiadajú mimoriadne povolenie na destiláciu červeného a ružového vína nahromadeného v skladoch. Túto požiadavku podporili aj zástupcovia IT.

Zástupca Komisie uviedol, že Komisia zatiaľ nezvažuje žiadne mimoriadne opatrenia na podporu producentov, ale keďže je situácia na EÚ trhoch rôznorodá, Komisia potrebuje disponovať jasnými údajmi na zavedenie celoeurópskych opatrení.

 

Nízko-/Nealkoholické nápoje: prezentácia štúdie (Ch. Imperio, M. Poinelli, DG AGRI)

Zástupcovia Komisie referovali o štúdii o nízko- a nealkoholických nápojov (LNA nápoje), ktorú Komisia zadala s cieľom zistiť rozsah súčasnej ponuky takýchto nápojov, pravdepodobné budúce trendy v dopyte, ich označenie, prijatie spotrebiteľmi, atď. Predmetom štúdie sú liehoviny s nízkou koncentráciou alkoholu a aromatizované vínne výrobky (AWP), posudzované bolo aj víno a iné kvasené nápoje. Pojem LNA nápoje v štúdii predstavuje nealkoholické, nízkoalkoholické a dealkoholizované nápoje. Tabuľka predstavuje trhové údaje s LNA nápojmi v roku 2021:

Zo štúdie plynie, že LNA nápoje predstavujú veľmi malý segment trhu ako na európskej, tak aj na celosvetovej úrovni. Popularita týchto nápojov ale rastie a v roku 2024 sa očakáva pomerne významné posilnenie záujmu spotrebiteľov, žiadny konkrétny vzorec však nebol identifikovaný.

Čo sa týka produkčných metód, pri pive a víne je v súčasnosti hlavnou metódou odstránenie alkoholu z nápoja, pri pive aj zabránenie procesu fermentácie. Ďalšou možnosťou je macerácia bylín v tekutinách bez alkoholu. Podľa Komisie je potrebné spotrebiteľov informovať o obsahu alkoholu v LNA nápojoch, nemali by sa ani používať názvy tradične vžité pre liehoviny, pokiaľ tieto nápoje neobsahujú alkohol.

 

Zdravotné varovanie

Sekretariát referoval o oznámení Komisie o Európskom pláne boja proti rakovine, ktorým zreteľne cieli na zníženie požívania tabakových a alkoholických výrobkov. Nástrojom na dosiahnutie tohto cieľa môžu byť zdravotné varovania na etiketách alkoholických nápojov. Sekretariát C-C sa preto usiluje o nájdenie spoločnej pozície, ktorá sa bude používať na lobistické akcie. Pracovná skupina pre liehoviny zastáva stanovisko, že uvádzanie zdravotných varovaní by malo byť dobrovoľné a mimo etikety. Pracovná skupina pre víno oproti tomu podporuje tradičné značenie doplnené o piktogramy priamo na etikete.

Sekretariát upozornil, že pokiaľ nebude prijatá spoločná pozícia, bude zložité zúčastňovať sa na rokovaniach, odporučil naďalej sa usilovať o nájdenie kompromisu.

 

Sekundárna legislatíva k zoznamu ingredencií

Sekretariát informoval o návrhu delegovaného nariadenia Komisie, ktorým sa mení delegované nariadenie (EÚ) 2019/33, pokiaľ ide o niektoré ustanovenia o chránených označeniach pôvodu a delegované nariadenie (EÚ) 2018/273, pokiaľ ide o certifikáciu dovážaných vinárskych produktov. Dokument teraz prerokovávajú EÚ inštitúcie.

Príprava skupiny CDG

Termín konania CDG pre víno je 5. 5. 2023, sekretariát varoval členské organizácie pred očakávanou vysokou aktivitou neziskových environmentálnych organizácií.

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

 

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce