Svetové ceny rastlinných olejov na historických maximách

Index cien potravín FAO mal v januári 2022 v priemere 135,7 bodu, čo je o 1,5 bodu (1,1 %) viac ako v decembri 2021. Oživenie indexu bolo spôsobené posilnením cien rastlinných olejov a mliečnych výrobkov, ktoré boli čiastočne kompenzované poklesom cien cukru. Podindexy mäsa a obilnín zostali prevažne nezmenené.

»Index cien obilnín FAO mal v januári v priemere 140,6 bodu, čo je nepatrný nárast (0,1 %) v porovnaní s decembrom. Zároveň je index o 15,6 bodu (12,5 %) nad úrovňou spred roka. Svetové ceny pšenice sa v januári znížili o 3,1 % vďaka zvýšeným sezónnym dodávkam z Austrálie a Argentíny. Naopak, vývozné ceny kukurice boli v januári pevnejšie. Od decembra vzrástli o 3,8 %, a to najmä kvôli obavám z pretrvávajúceho sucha na južnej pologuli. Vedľajšie účinky z trhu s pšenicou zvýšili tlak na rast cien kukurice. Okrem iných hrubozrnných obilnín v januári vzrástli aj medzinárodné ceny ciroku, zatiaľ čo ceny jačmeňa boli o niečo nižšie. Dokončenie zberu hlavných plodín u hlavných dodávateľov a nákupy ázijskými nákupcami tiež zvýšili medzinárodné ceny ryže a to o 3,1 %.

»Index cien rastlinných olejov FAO zaznamenal v januári historické maximum 185,9 bodu, čo je medzimesačný nárast o 7,4 bodu (4,2 %). Nárast odrážal vyššie ceny palmového, sójového, repkového a slnečnicového oleja. Po krátkodobom poklese sa medzinárodné ceny palmového oleja v januári opäť zvýšili, do značnej miery podporené obavami z možného zníženia exportných možností z Indonézie, najväčšieho svetového exportéra palmového oleja. Zároveň malo na ceny vplyv aj utlmenie produkcie v kľúčových producentských krajinách. Svetové ceny sójového oleja sa tiež zotavili, a to najmä pre silné dovozy z Indie. Ceny repkového a slnečnicového oleja podporila pretrvávajúca napätosť ponuky a prudký globálny dovozný dopyt. Rastúce ceny ropy rovnako podporili aj medzinárodné hodnoty rastlinných olejov.

»Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO mal v januári v priemere 132,1 bodu, čo predstavuje medzimesačný nárast o 3,1 bodu (2,4 %). Ide zároveň aj o piaty po sebe idúci mesiac rastu. Medziročne je hodnota indexu vyššia o 20,8 bodu (18,7 %). V januári rástli ceny mliečnych výrobkov, pričom najprudšie sa zvýšili ceny sušeného odstredeného mlieka a masla. Januárový nárast podporilo sprísnenie na svetových trhoch, čo odrážalo zníženie exportných možností, najmä zo západnej Európy. Očakávania, že produkcia mlieka v Oceánii zostane v nasledujúcich mesiacoch pod priemernou úrovňou prispeli k sprísneniu globálnych trhov s mliekom a mliečnymi výrobkami. Okrem toho k vyšším cenám mlieka a mliečnych výrobkov prispeli aj oneskorenia pri spracovaní a preprave mlieka v dôsledku nedostatku pracovnej sily v súvislosti s pretrvávajúcou pandémiou. 

»Index cien mäsa FAO dosiahol v priemere 112,6 bodu, čo je mierny nárast v porovnaní s decembrom 2021. Medziročne sa zvýšila hodnota indexu o 16,6 bodu (17,3 %). V januári dosiahli ceny hovädzieho mäsa nový vrchol, podporený silným globálnym dovozným dopytom prevyšujúcim vývozné dodávky najmä z Brazílie a Oceánie. Ceny bravčového mäsa medzitým mierne podrástli. Naopak, ceny ovčieho a hydinového mäsa sa ďalej zmierňovali. Globálne exportovateľné dodávky prevýšili dopyt po dovoze, a to aj napriek obmedzeným dodávkam pre šíriacu sa pandémiu COVID-19, ale aj vtáčiu chrípku, ktorá pretrváva v niektorých veľkých krajinách produkujúcich hydinové mäso. 

»Index cien cukru FAO sa medzimesačne znížil o 3,7 bodu (3,1 %) a dosiahol v januári v priemere 112,8 bodu. Ide o najnižšiu úroveň za posledných 6 mesiacov. Januárový pokles medzinárodných cien cukru súvisel najmä s priaznivými výrobnými vyhliadkami, pozitívnymi správami o úrode u hlavných vývozcov - Indii a Thajsku, ale aj vďaka zlepšujúcej sa situácii s dažďami v kľúčových pestovateľských oblastiach Brazílie. Okrem toho nižšie ceny etanolu v Brazílii vyvolali v januári ďalší tlak na znižovanie svetových cien cukru. Výraznejšiemu poklesu cien cukru však zabránilo posilnenie brazílskeho realu voči americkému doláru, ktorý má tendenciu obmedzovať dodávky z Brazílie, najväčšieho svetového exportéra cukru. 

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce