Pracovná skupina pre Spoločnú poľnohospodársku politiku (SPP), 14. júna 2021

Predsedá Henri Brichart (FR).

Súčasný stav rokovaní o reforme SPP

Posledný supertrialóg 25. – 27. mája sa skončil bez výsledku, ďalší je naplánovaný na 24. – 25. júna. Pokiaľ sa dosiahne politická dohoda, bude ju na plenárnom zasadnutí schvaľovať DG AGRI a Rada. Ak nie, balíček reformy prevezme od júla SI predsedníctvo.

Sekretariát sa stručne zmienil o stále otvorených témach, najmä o štandardoch GAEC (8, 9). sociálnej dimenzii, ekoschémach, atď.

V diskusii sekretariát uviedol, že sa dosiahla dohoda ohľadom povinnej 10 % redistributívnej platby, pričom stropovanie by malo byť dobrovoľné. Interná konvergencia je stále predmetom diskusií, bude predstavovať redistribúciu medzi poľnohospodármi a niektorými sektormi. Pri štandardoch GAEC boli počas supertrialógu otvorené iba č. 8 a 9, bude sa o nich rokovať až na záver. K otázke o 3 % na krízové riadenie sekretariát nemá žiadne ďalšie informácie, riadenie rizík by malo byť súčasťou II. piliera. Sekretariát pripravuje list pre EÚ inštitúcie pred ďalším supertrialógom.

ES zástupca upozornil na non-paper Komisie o zladení strategických plánov s cieľmi Európskej zelenej dohody. Rada vo svojich záveroch uviedla, že pri posudzovaní strategických plánov môžu byť zohľadnené iba právne aspekty. Podľa sekretariátu je znepokojivé, aby boli do úvahy brané ašpiračné ciele, ktoré nie sú právne záväzné, ale politické.   

 

Ekoschémy v SPP

Sekretariát aktualizoval prezentáciu k aktuálnej situácii týkajúcej sa ekoschém, prezentácia je priložená v prílohe k zápisu v českom jazyku. Pretrvávajú nezodpovedané otázky, najmä ohľadom súladu s pravidlami WTO a spôsobu vykonávania platieb.  Komisia na niektoré otázky odpovedala v dokumente Questions and Answers Eco-schemes z 26. 1. 2021 (dokument je prílohou k zápisu v českom jazyku). Ďalej sekretariát informoval, že pri článku 28 návrhu nariadenia o strategických plánoch týkajúceho sa režimov pre klímu a životné prostredie je podľa provizórnej dohody po novom navrhnutá aj pohoda zvierat, pričom poľnohospodárske postupy majú zlepšiť dobré životné podmienky zvierat a riešiť ciele antimikrobiálnej rezistencie. Každá ekoschéma by mala zahŕňať najmenej 2 z oblastí opatrení v oblasti klímy, životného prostredia, dobrých životných podmienok zvierat a antimikrobiálnej rezistencie. Platby za záväzky týkajúce sa dobrých životných podmienok zvierat a antimikrobiálnej rezistencie môžu mať aj formu ročnej platby za dobytčie jednotky. Ďalej budú členské štáty preukazovať, aké poľnohospodárske postupy v rámci ekoschém prispievajú k environmentálnej a klimatickej architektúre  a k dobrým životným podmienkam zvierat a k znižovaniu antimikrobiálnej rezistencie.  Za doposiaľ nevyjasnené témy sekretariát označil mechanizmus prípadného prevodu nevyčerpaných prostriedkov určených na ekoschémy.

V diskusii IT reprezentantka uviedla, že počas nadchádzajúcej skupiny CDG treba zistiť, ako si Komisia predstavuje ďalší postup s nevyčerpanými prostriedkami, DK reprezentantka  potvrdila, že nevyčerpané prostriedky sú témou aj v DK.

Sekretariát uviedol, že situácia je zložitejšia v I. pilieri, na čo viaceré členské štáty upozorňujú už od začiatku – nevyčerpané prostriedky I. piliera by podľa pôvodného návrhu Komisie mali byť vrátené do Bruselu. Aktuálne prebiehajú diskusie o vyčlenení  prostriedkov na ekoschémy a koľko percent z nich musí byť vyčerpaných.

 

Príprava rokovania CDG

Predsedajúci predstavil program rokovania CDG, počas ktorého sa okrem aktuálneho stavu reformy SPP a ekoschém bude rokovať aj o vykonávacom nariadení Komisie (EÚ) 2021/725, ktorým sa stanovujú odchýlky pre niektoré správne kontroly a kontroly na mieste v rámci SPP. Ďalej by Komisia mala informovať o správe JRC o situácii na trhu s poľnohospodárskou pôdou (mala by byť zverejnená na jeseň). Sekretariát spolu s CEJA plánujú workshop ohľadom prístupu k pôde, termín bol kvôli pandémii odložený. Dňa 18. 10. 2021 sa uskutoční rokovanie  pracovnej skupiny pre SPP aj rokovanie CDG k SPP.

 

Rôzne

Sekretariát informoval o pripravovanej mediálnej akcii dňa 25. 6. 2021 ako reakcie na aktivity mimovládnych neziskových organizácií počas májového supertrialógu. Bude sa konať na Place Luxembourg (pred Európskym parlamentom) v Bruseli, akcia by mala spočívať vo vizuálne atraktívnych prvkoch (padajúce kocky domina = SPP, obchodné politiky EÚ, stratégie F2F a v oblasti biodiverzity, na poľnohospodárov), mali by na nej zaznieť kľúčové oznámenia C-C o reforme SPP.

V diskusii viaceré členské organizácie podporili mediálnu akciu, vnímajú to ako veľmi dobrú iniciatívu, niektoré navrhujú koordinované akcie v hlavných mestách EÚ (nepravdepodobné kvôli pandemickým obmedzeniam).

Sekretariát uviedol, že pripravuje 2 typy prehlásení, podľa prípadného súhlasu/nesúhlasu  s výstupom trialógu. Prehlásenie bude zverejnené po skončení trialógu.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce