Svetové ceny potravín sú medziročne vyššie o vyše 30 %

Index cien potravín FAO dosiahol v apríli priemerne 120,9 bodu, čo predstavuje nárast o 2 body (1,7 %) oproti marcu. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je tak hodnota indexu vyššia až o 28,4 bodu (30,8 %). Aktuálny mesačný nárast je aj jedenásty po sebe idúci a hodnota indexu je aktuálne na svojom maxime od mája 2014. Aprílový rast bol spôsobený výrazným zvýšením cien cukru, olejmi, mäsom, mliečnymi výrobkami a obilninami.
 
 
Index cien obilnín FAO dosiahol v apríli priemerne 125,1 bodu, čo znamená nárast o 1,5 bodu (1,2 %) oproti marcu. Aktuálna hodnota je o 25,8 bodu (26 %) vyššia ako v rovnakom období minulého roka. V apríli stúpli ceny kukurice o 5,7 % a to najmä pre zámer menšej výsadby v USA a obáv z produkcie v Argentíne, Brazílii a USA. Ceny kukurice ostávajú o 66,7 % nad hodnotou spred roka. Klesali ceny jačmeňa a ciroku, zostali však aj naďalej vysoko nad svojimi hodnotami v minulom roku (o 26,8, resp. o 86,5 %). Medzinárodné ceny pšenice boli v apríli všeobecne stabilné a zostali o viac ako 17 percent nad hodnotami z apríla 2020. Medzinárodné ceny ryže v apríli opäť klesli, najmä v dôsledku pohybov mien a pomalých obchodných aktivít.
 
Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v apríli priemerne 162,0 bodu, čo predstavuje medzimesačný nárast o 2,9 bodu (1,8 %). V apríli stúpli ceny sójového repkového a palmového oleja. Ceny slnečnicového oleja klesli. Za zvýšením cien palmového oleja sú obavy z pomalšieho rastu produkcie v hlavných producentských krajinách. Za stúpajúcimi cenami sójového a repkového oleja je silný globálny dopyt a to aj od výrobcov bionafty.
 
Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO narástol v apríli o 1,4 bodu (1,2 %) a dosiahol v priemere 118,9 bodu. Ide už o jedenásty po sebe idúci rast a medziročné navýšenie hodnoty o 24,1 %. V apríli stúpli ponuky masla aj sušeného odstredeného mlieka. Ceny syrov sa zvýšili aj v dôsledku vysokého dopytu z Ázie, a to v dôsledku nižšej než očakávanej produkcie v Európe a sezónne klesajúcich dodávok z Oceánie. Naopak, ponuky pre sušené plnotučné mlieko mierne poklesli, čo odrážalo nižší dopyt po dovoze.
 

Index cien mäsa FAO dosiahol v apríli priemerne 101,8 bodu, čo predstavuje nárast o 1,7 bodu (1,7 %) oproti marcu. Je to zároveň siedmy po sebe idúci mesiac nárastu. Medziročne stúpla hodnota indexu o 5,1 %. V apríli vzrástli ponuky hovädzieho a ovčieho mäsa, ktoré boli podporené silným dopytom z východnej Ázie. Ceny hovädzieho a ovčieho mäsa podporil zvýšený predaj v niektorých produkčných regiónoch. Aj v apríli pokračoval zvýšený nákup bravčového mäsa vo východnej Ázii, Nemecko však z obáv afrického moru ošípaných nevyvážalo do Ázie. Ceny hydinového mäsa zatiaľ zostali stabilné.
 
Index cien cukru FAO dosiahol v apríli nárast o 3,8 bodu (3,9 %) a zaznamenal rovných 100 bodov. Medziročne je index takmer až o 60 % vyšší. Nárast bol vyvolaný silným nákupom v súvislosti so zvýšenými obavami z pomalého pokroku v zbere v Brazílii a poškodenia mrazom vo Francúzsku. Ďalšiu podporu poskytlo posilnenie brazílskeho realu voči americkému doláru, čo má tendenciu ovplyvňovať dodávky z Brazílie, ktorá je najväčším vývozcom cukru na svete.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce