Komentár predsedu SPPK po vyjadreniach ministra Mičovského na TA3

Po zhliadnutí dnešného vystúpenia pána ministra v Téme dňa na TA3 mi reálne ostalo zle. Ale skutočne tak ľudsky zle. Cítim sa presne tak, ako pri televíznych diskusiách s pánom ministrom. Mám pocit, že sa mi sníva. Je toto vôbec možné? Ako na toto reagovať? Pán minister, skutočne mi prepáčte, lebo stále prechovávam úctu k autoritám. A ministerské kreslo je skutočne veľká autorita. Ale toto, čo ste dnes predviedli, je už za hranicou reálneho pochopenia.
 
Vlastní kolegovia z hnutia pána ministra nepodržali. Otočili sa mu chrbtom. Pán minister Budaj si s naším ministrom robí, čo chce. Dokonca minister Mičovský je schopný povedať, že mal lepšie napísané projekty ako on. Minister Budaj dostal pre svoj rezort z Plánu obnovy viac ako miliardu eur a minister Mičovský nič.

Do dnešného dňa som si myslel, že náš pán minister je dobrý chlap a dokáže sa pozrieť realite do očí. A všetky jeho zlyhania sú spôsobené reálnym nepoznaním minimálne poľnohospodárskej a potravinárskej praxe, chýbajúcimi manažérskymi skúsenosťami, a prepáčte, častokrát aj prílišnou naivitou.

Po dnešku si myslím, že náš pán minister sa realite do oči pozrieť nevie. Lebo každý vidí problém, len on nie. A to je to najhoršie, čo sa nám poľnohospodárom a potravinárom mohlo stať.

Pán minister, či sa Vám to páči, alebo nie, ten problém ste hlavne Vy. Vy nás máte viesť, máme k Vám vzhliadať, máme mať k Vám úctu a rešpekt. Bohužiaľ, po dnešku je toto všetko s jedným veľkým otáznikom.
 
PS: Skutočne nerád, ale musím sa pozrieť aj do vlastných radov. Kolegovia z ostatných samospráv, prepáčte, že takto verejne (nerobím to často, ale musím), ste s týmto všetkým ok? Lebo okrem SPPK na túto katastrofu neevidujem jedinú reakciu. Kde sme zrazu všetci? To vážne sme sa nepoučili z toho, že sme mali hlasnejšie kričať (všetci, vrátane mňa), keď sa nám v minulosti postupne likvidoval náš sektor? Dnes sa deje v podstate to isté.

Rovnako to platí pre všetkých poľnohospodárov a potravinárov. Vyjadrujme prosím svoj názor nielen pri dennodenných debatách, ale nebojme sa ho slušne a korektne vyjadriť aj verejne. Ináč sa nám udeje to isté, čo v minulosti, len v inom garde.
 
 

Vystúpenie ministra Jána Mičovského si môžete pozrieť vo videu

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce