Aktualizácia - Informačný deň pre poľnohospodárov 2021

Približne 300 ľudí sa 20. apríla zúčastnilo online Informačného dňa pre poľnohospodárov, ktorý zorganizovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK).
 
 
Poľnohospodári sa dozvedeli dôležité informácie k predkladaniu jednotných žiadostí o priame podpory. Podľa slov zástupkýň PPA (za Sekciu priamych podpôr PPA p. Glončáková, za Sekciu kontroly na mieste PPA p. Hamlíková) systém GSAA funguje od 19. apríla od 7:00 hod. zatiaľ bez výraznejších problémov. Pri prihlasovaní sa do systému je potrebné skontrolovať si heslá. Poľnohospodári by nemali zabúdať ani na nahlasovanie zmenených e-mailových adries na regionálne pracoviská PPA. Pri vypĺňaní žiadostí je potrebné postupovať podľa príručky pre žiadateľa, zamedzí sa tak množstvu problémov a chýb, ktoré by mohli nastať. PPA odporúča žiadateľom v prípade potreby informovať sa vo veci svojej žiadosti prostredníctvom e-mailovej adresy [email protected].
 
V tomto roku je zavedená už aj tzv. redistributívna platba na prvých 28 ha. Nie je pre ňu pripravená  žiadna samostatná schéma, žiadateľ dostane finančné prostriedky automaticky. Žiadatelia sa počas prezentácie zástupcov PPA dozvedeli aj o plánovaných zmenách a praktických odporúčaniach.
 
Veľmi dôležité je dôsledne viesť knihu honov. Kontrolóri sa často stretávajú s prípadmi, keď v knihe chýbajú dôležité dáta. Rovnako sa treba zamerať na dôkladnú evidenciu o obhospodarovaných pozemkoch či denník, v ktorom je žiaduce uvádzať aj presný dátum pasenia a kosby. Ak v priebehu roka nastanú výkyvy počasia, ktoré neumožnia dodržiavať dané termíny, je potrebné nahlasovať vyššiu moc. Ak žiadateľ podá takúto vyššiu moc v dostatočnom predstihu, pri kontrole na mieste je krytý a nebude postihovaný, avšak po uplynutí pôsobenia vyššej moci (napríklad po vyschnutí pozemku) je žiadateľ povinný ďalej plniť podmienky žiadateľa. Aj v tomto roku platí, že poľnohospodári si nemajú nechávať podávanie žiadostí na poslednú chvíľu.
 
Poľnohospodári, ktorí sa zúčastnili online Informačného dňa, sa následne od Martina Rovaša z Odboru poľnohospodárstva a služieb SPPK dozvedeli aj najčastejšie chyby pri podávaní žiadostí. Veľmi častým a zásadným problémom je nesprávne zakreslenie plochy. V takomto prípade môže dôjsť k tzv. zablokovaniu žiadateľov v okolí až do času, keď sa daný problém nevyrieši. SPPK preto odporúča spolupracovať aj so susedmi a rešpektovať si navzájom svoje výmery. Predíde sa tak oddialeniu vyplatenia finančných prostriedkov. Zástupca SPPK v závere odporučil žiadateľom vykonať pred podaním žiadostí „inventúru“ plnenia príslušných podmienok na všetkých pozemkoch uvádzaných v žiadosti, priebežne kontrolovať plnenie týchto podmienok a v prípade potreby komunikovať s príslušnými inštitúciami, predovšetkým s PPA.
 
Krajský informačný deň v Košiciach v roku 2017
 
Generálni riaditelia zo Sekcie poľnohospodárstva a Sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR prezentovali plány na najbližšie obdobie. Generálny riaditeľ Martin Nevolný predstavil schémy štátnej pomoci na tento rok a poznamenal, že zelená nafta pre poľnohospodárov by mala byť spustená približne v rovnakom čase ako minulý rok. Generálny riaditeľ Peter Bognár hovoril o výzvach na projektové opatrenia v tomto roku a počas svojho príhovoru vysvetlil, že každé projektové opatrenia by v krátkom čase už malo ísť cez ITMS. Do konca mája budú zverejnené dovedna 4 výzvy a ďalšie v zmysle harmonogramu výziev, ktorý je zverejnený aj na webovej stránke MPRV SR.
 
Poľnohospodári sa mali počas prezentácií možnosť pýtať sa na konkrétne problémy a prípady z praxe.
 
Záznam z Informačného dňa pre poľnohospodárov nájdete TU.
 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce