Požiadali sme o výnimku

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora požiadala oficiálnym listom 16. októbra Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o udelenie výnimky na používanie dusíkatých hnojív. 
 
 
Dôvodom je fakt, že aktuálne daždivé počasie výrazne sťažuje práce na poliach a zakladanie novej úrody. Poľnohospodári meškajú so sejbou ozimín a tým pádom aj s aplikáciou kvapalných hospodárskych hnojív a akýchkoľvek hnojív z chovu hydiny a drobných zvierat, kvapalných hnojivých látok s organicky viazaným dusíkom a priemyselných hnojív s obsahom dusíka. Podľa platnej legislatívy sa však dusíkaté hnojivé látky nemôžu dávať do pôdy v období od 20. októbra do 15. februára. 
 
Práve použitie takýchto látok pritom výrazne pomáha pri zakladaní budúcoročnej úrody ozimín. Z tohto dôvodu sa komora obrátila na rezortné ministerstvo so žiadosťou o predĺženie obdobia, počas ktorého môžu pestovatelia aplikovať do pôdy dusíkaté hnojivé látky. 
 
K tejto téme sme sa 16. októbra vyjadrili aj v Správach RTVS. 
 
Reportáž o zaplavených poliach a meškaní pri zakladaní novej úrody nájde na tomto linku. 
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce