Svetové ceny potravín sa medziročne zvýšili o 5 %

Index cien potravín FAO dosiahol v septembri 2020 v priemere 97,9 bodu, čo je o 2,0 bodu (2,1 percenta) viac ako v predošlom mesiaci. Aktuálna hodnota je o 4,6 bodu (5,0 percenta) vyššia ako pred rokom. Zároveň ide o štvrtý po sebe idúci mesiac rastu a najvyššiu hodnotu od februára 2020. Za posledným zvýšením sú najmä stabilnejšie ceny rastlinných olejov a obilnín. Naopak, ceny cukru a mäsa oproti augustu klesli. Ceny mliečnych výrobkov zostali vo všeobecnosti rovnaké.
 
 
» Index cien obilnín FAO bol v septembri na úrovni 104,0 bodu, čo je nárast oproti augustu o 5,0 bodu (5,1 percenta). Medziročne však ide o nárast až o 12,5 bodu (13,6 percenta). September je už tretí po sebe idúci mesiac rastu. Aktuálny rast je odrazom svižnej obchodnej aktivity uprostred zvýšených obáv z vyhliadok na produkciu na južnej pologuli, ale aj suchého počasia, ktoré nepriaznivo ovplyvňuje sejbu ozimnej pšenice v mnohých častiach Európy. Ceny pšenice navyše v septembri prudko vzrástli. Značný nárast zaznamenali aj medzinárodné ceny kukurice, ktoré reagovali na zníženie vyhliadok na produkciu a to najmä v EÚ. Rovnako sú tu očakávania výrazného poklesu dodávok v Spojených štátoch amerických. Medzinárodné ceny ryže klesli o 1,4 percenta.
 
»Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v septembri v priemere 104,6 bodu, čo predstavuje nárast o 5,9 bodu (6,0 percent) od augusta. Zároveň je hodnota indexu na osemmesačnom maxime. Ďalšie zvýšenie indexu bolo predovšetkým výsledkom rastúcich cenových ponúk palmového oleja, slnečnicového oleja a sójového oleja. Medzinárodné ceny palmového oleja už štvrtý mesiac po sebe výrazne vzrástli, čo bolo spojené s čerstvým globálnym dovozným dopytom, ako aj s nižšou než očakávanou úrovňou zásob v Malajzii a neistotou pri výrobe v juhovýchodnej Ázii v nasledujúcich mesiacoch. Zároveň sa v septembri prudko zvýšili medzinárodné ceny slnečnicového oleja, čo spôsobili predovšetkým zhoršené vyhliadky na úrodu v čiernomorskom regióne. Ceny sójových olejov boli podporené kvôli silným dopytom z odvetvia bionafty v Spojených štátoch amerických.
 
»Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO zaznamenal v septembri v priemere 102,2 bodu, čo sa oproti augustu takmer nezmenilo. Medziročne vzrástol index o 2,5 bodu (2,5 percenta). Mierne zvýšenie cenových ponúk masla, syrov a sušeného odstredeného mlieka (SMP) bolo vyvážené poklesom cien sušeného plnotučného mlieka (WMP). Ceny masla sa zvýšili v dôsledku vysokého dopytu po krátkodobých dodávkach a zníženého spracovania v Európe. Rástli aj ponuky pre SMP, čo bolo dôsledkom mierne obmedzených dodávok v Európe, kde sezónne klesá produkcia mlieka. Ceny WMP naopak klesali, pretože dovozný dopyt sa zmierňoval a to najmä z Blízkeho východu.
 
 
»Index cien mäsa FAO dosiahol v septembri v priemere 91,6 bodu, čo oproti augustu mierne pokleslo (0,9 percenta). Index pokračuje v klesajúcom trende od januára tohto roku. Medziročne sa index znížil o 9,5 bodu (9,4 percenta). V septembri klesli ceny pre bravčové mäso, čiastočne pre čínsky zákaz dovozu z Nemecka po zistení afrického moru ošípaných medzi diviakmi. Ceny ovčieho mäsa klesali pri silných sezónnych dodávkach z Austrálie. Ceny hydinového mäsa naopak stúpli, najmä pre rýchle tempo medzinárodného predaja a obmedzenými exportovateľnými dodávkami z Brazílie. Ceny hovädzieho mäsa zostali stabilné.
 
»Index cien cukru FAO dosiahol bol v septembri úroveň 79,0 bodu, čo predstavuje pokles o 2,1 bodu (2,6 percenta) oproti augustu. Pokles medzinárodných cien cukru bol spôsobený hlavne reakciou na očakávania globálneho prebytku produkcie cukru pre novú sezónu 2020/2021. Posledné náznaky poukazujú na výrazné oživenie výroby v Indii, druhom najväčšom producentovi cukru na svete. Vyhliadky sú dobré aj na produkciu z Brazílie (po poklese zaznamenanom v minulej sezóne), ktorá je najväčším exportérom sveta. Pretrvávajúce oslabenie brazílskeho realu voči americkému doláru rovnako prispelo k zníženiu svetových cien cukru.
 
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce