Voľby predsedníctva COPA

Organizácie z krajín strednej a východnej Európy združené v COPA sa vzhľadom na spoločné problémy, ktoré sú často iné ako problémy krajín západnej a južnej Európy a dlhodobú spoluprácu v rámci V4 alebo iniciatívy Krajín troch morí, rozhodli v procese voľby vzájomne koordinovať.
 
 
26. augusta 2020 sa uskutočnilo online koordinačné stretnutie, ktorého sa za Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru zúčastnil Ján Baršváry, riaditeľ Odboru poľnohospodárstva a služieb SPPK. Na stretnutí bola dohodnutá podpora Wiktora Szmulewicza, predsedu Národnej rady poľnohospodárskych komôr z Poľska, ako spoločného kandidáta na predsedu COPA.
 
Ďalej boli odsúhlasení traja spoloční kandidáti na podpredsedov COPA, konkrétne Roomus Sormet (predseda Estónskej poľnohospodárskej a obchodnej komory), Mladen Jakopović (predseda Chorvátskej poľnohospodárskej komory) a Martin Pýcha (predseda Českého zemědělského svazu). SPPK podporila všetkých uvedených kandidátov a predpokladá, že najmenej dvaja kandidáti majú šancu byť zvolení.
 
Vzhľadom na požiadavku Poľska (viaceré krajiny vrátane SPPK neboli s ňou stotožnené) len na dvoch kandidátov na podpredsedov COPA a navrhnutia tretieho až v prípade, ak by W. Szmulewicz nebol zvolený za predsedu, sa krátko pred voľbami uskutoční ešte jedno koordinačné stretnutie.
 
Voľby Predsedníctva COPA sa uskutočnia na online zasadaní prezídia COPA 18. septembra 2020.
 
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa stala 14. septembra 2018 členom organizácie COPA (zastupuje poľnohospodárov), aj organizácie COGECA (zastupuje poľnohospodárske družstvá a organizácie výrobcov), ktoré sú rešpektovanými lobistickými organizáciami so značným vplyvom na rozhodovanie európskych inštitúcií. Obe tieto organizácie zastupuje spoločný sekretariát COPA COGECA so sídlom v Bruseli.
 
Členskú základňu COPA tvorí viac ako 60 organizácií z krajín Európskej únie a 36 partnerských organizácií z krajín mimo EÚ, ako napríklad Island, Nórsko, Švajčiarsko, alebo Turecko.
 
Riadiacimi štruktúrami COPA sú Prezídium a Predsedníctvo. Prezídium sa schádza pravidelne päťkrát ročne. Zúčastňujú sa ho predsedovia všetkých členských organizácií a diskutujú o aktuálnej problematike a schvaľujú príslušné spoločné stanoviská. Prezídium volí spomedzi svojich členov Predsedníctvo, teda predsedu a šiestich podpredsedov na obdobie dvoch rokov. Predsedníctvo sa schádza raz mesačne.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce