Poďakovali sme sa novinárom

Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru zastupovalo vedenie komory, členovia jej predstavenstva a ústredný riaditeľ Úradu SPPK.
 
 
Na stretnutie sme pozvali novinárov a redaktorov, ktorí sa počas roka najviac venujú témam spojeným s domácim poľnohospodárstvom a potravinárstvom.
 
 
V úvode sa novinárom prihovoril predseda komory Emil Macho. Veľmi vyzdvihol záujem novinárov a ich prácu: „Oceňujeme, že aj vďaka vašej práci postupne zviditeľňujeme agropotravinárstvo, ktoré bolo roky zaznávané a na verejnosti slabo propagované. Pokiaľ nevedia spotrebitelia o tom, kde a  čo vyrábame, čo chováme a pestujeme, tak sa budú zakaždým v obchodoch pri nákupoch obracať za dovozovými potravinami. Musíme sa dostať spotrebiteľom pod kožu, to je náš cieľ.“
 
 
Poľnohospodárstvo a potravinárstvo, výroba zdravých, regionálnych potravín, musí byť viac propagovaná. Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru teší a motivuje k ďalšej práce fakt, že sa o chlebovom odvetví hovorí a píše každý deň. V ďalšom roku chce najväčšia agropotravinárska samospráva na Slovensku pokračovať vo vyhľadávaní ďalších pozitívnych tém o odvetví.
 
 
K objektívnemu obrazu domáceho agropotravinárstva prispeje nielen pozitívna reportáž a článok, ale aj kritické témy, ktoré poukazujú na chyby a dávajú návod na to, v čom má štát a aj samotní poľnohospodári a potravinári rezervy a kde sú možnosti na zmenu.
 
mladý someliér Juraj Krchňavý zo SOŠ v Modre počas degustácie 
 
Samostatným bodom stretnutia bola degustácia slovenských vín. Keďže SPPK pripravila novú súťažno-vzdelávaciu aktivitu na zviditeľnenie stredných odborných škôl agropotravinárskeho zamerania s názvom Podpor svoj odbor, o degustáciu sa postaral študent SOŠ vinársko-ovocinárskej v Modre, len 16-ročný Juraj, ktorý je tvárou kampane k projektu Podpor svoj odbor. Novinári veľmi ocenili jeho vedomosti o slovenských vínach a ich prezentáciu počas degustácie.
 
 
Už tradične máme počas stretnutia zvyk zapojiť novinárov do rôznych poľnohospodárskych aktivít. Tento rok sme pripravili súťaž v dojení na historickom dojacom trenažéri. Techniku dojenia a aj samotnú prípravu „dojnice“ pred dojením predviedol predseda Emil Macho. Rozhodcom a poradcom novinárom počas dojenia boli podpredseda SPPK Miroslav Štefček a člen predstavenstva Milan Semančík.
 
 
Cieľom súťaže pre novinárov bolo „nadojiť“ vody v čo najväčšom objeme počas 30tich sekúnd. Víťazom sa stal mladý novinár, Francúz, píšuci pre Hospodárske noviny Vivien Cosculluela. Druhé miesto patrí novinárskej stálici a predsedovi Klubu poľnohospodárskych novinárov Jozefovi Sedlákovi. Na treťom mieste skončil Juraj Huba z portálu polnoinfo.sk.
 
víťaz v akcii
 
Všetci traja novinári si odniesli hodnotnú cenu neodmysliteľne pariacu k súťaži v dojení – veľkú fľašu ráno nadojeného mlieka od kravičiek z Ludrovej.  
 
 
Novinári, ďakujeme za spoluprácu v roku 2019 a tešíme sa na spoluprácu v roku 2020!
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Renomia Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce