Pracovná skupina pre Spoločnú poľnohospodársku politiku (SPP), 14. októbra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Henri Brichart (FR).
 
Spoločná poľnohospodárska politika po roku 2020, aktuálny stav, diskusia
 
Sekretariát prezentoval prakticky rovnaké informácie ako pri rokovaní pracovnej skupiny pre priame platby a  informoval o ustanovení spravodajcov k správam k SPP:
 
Horizontálne otázky – Ulrike Müllerová (DE, Renew Europe), tieňoví spravodajcovia Anne Sanderová (FR, EPP), Pina Piciernová (IT, S&D), Matt Carthy (EI, GUE/NGL).
 
Spoločná organizácia trhu – Eric Andrieu (FR, S&D), tieňoví spravodajcovia Anne Sanderová (FR, EPP), Jérémy Decerle (FR, Renew Europe), Petros Kokkalis (GR, GUE/NGL).
 
Strategické plány – Peter Jahr (DE, EPP), tieňoví spravodajcovia Maria Noichlová (DE, S&D), Martin Hlaváček (CZ, Renew Europe), Martin Häusling (DE, Greens), Luke Ming Flanagan (IE, GUE/NGL).
 
V Európskom parlamente sa zatiaľ rokovanie o reforme SPP oficiálne nezačalo, podľa sekretariátu AGRI je možné, že Parlament prijme svoje stanovisko k SPP až v júni 2020, rokovania trialógu by sa mohli tým pádom začať až po letných prázdninách a teda by sa novú SPP nepodarilo implementovať k januáru 2021.
 
Ohľadne SPP u jednotlivých ministrov poľnohospodárstva naďalej pretrvávajú odlišné postoje, čo sa týka viazaných platieb na produkciu. Niektorí požadujú ich navýšenie, niektorí ich úplné zrušenie alebo zníženie alokovaných rozpočtov. Ministri sa zatiaľ zhodujú na dobrovoľnej implementácii definície skutočného poľnohospodára, čo zasa zatiaľ odmieta Komisia.
 
Diskusia:
Diskutovalo sa o pravidlách  prípadného prechodného obdobia a o dopade brexitu na rozpočet EÚ 2020+  a SPP 2020+. Ďalšia otázka sa týkala možnosti dosiahnutia kompromisu v rámci výborov AGRI a ENVI. Podľa sekretariátu by rozpočet mohol byť navýšený v rozmedzí 1,03% - 1,08% HNP (Komisia navrhla 1,114%). Ak UK vystúpi bez dohody, dopad na rozpočet bude významný.
 
Sekretariát informoval, že niektoré frakcie Európskeho  parlamentu sa snažia znovu otvoriť celé aprílové stanovisko výboru AGRI k Strategickým plánom. Podľa sekretariátu ide o riskantný krok, pretože nový výsledok by mohol byť pre európske poľnohospodárstvo veľmi negatívny. Preto uprednostňuje otvorenie iba niekoľkých článkov.
 
Využitie satelitných technológií LPIS a IACS na kontrolu žiadostí o podporu: prezentácia Rubena Fontaina (BE, Flámska agentúra pre poľnohospodárstvo), diskusia
 
 Ruben Fontaine prezentoval možné využitia satelitných technológií na kontroly v poľnohospodárstve. Zmienil sa o mnohých prínosoch týchto metód, vrátane presného zamerania hraníc parciel. Dáta získané pomocou satelitov sa ďalej využívajú na aktualizáciu systému LPIS.
 
V rámci diskusie  sa hovorilo o finančnej náročnosti moderných technológií a o otázke prístupu k dátam. Kritizovala sa aj komplexnosť systému a to, že má slúžiť iba na kontroly. AT informovalo o vlastnej iniciatíve v podobe podobného projektu, ktorý prebieha už 3 roky a ktorého využiteľnosť a zameranosť by mala byť širšia.
 
Príprava na rokovanie skupiny CDG k SPP
Sekretariát na úvod informoval o voľbe predsedníctva skupiny. Doteraz predsedal IFOAM, podpredsedami boli COGECA a CEJA a všetky organizácie usilujú o opätovné zvolenie.
 
Posledný okrúhly stôl k zelenej architektúre prebehol 9. – 10. októbra, diskutovalo sa o problematike tzv. uhlíkového poľnohospodárstva (carbon farming).
 
Sekretariát informoval členov o návrhu COPA a COGECA otvoriť nasledovné články stanoviska AGRI k Strategickým plánom: čl. 4 – Skutočný poľnohospodár (sekretariát odporúča dobrovoľnú implementáciu), čl. 15 – Zastropovanie (podpora možnosti 100% odpočtu nákladov), čl. 30 – VCS platby (podpora rozšírenia zoznamu komodít), čl. 68 – Investície (viac opatrení na ochranu stád pred útokmi veľkých šeliem), čl. 70 – Nástroje riadenia rizík (podpora povinnej implementácie).
 
Pri správe k Horizontálnym otázkam by sa podľa COPA a COGECA  mala riešiť len krízová rezerva, pričom navrhujú rezervu bez horného limitu. (AGRI navrhuje horný limit 1,5 mld. eur.) Pri správe o Spoločnej organizácii trhu usilujú o úpravu nastavenia trhových štandardov.
Diskusia:
 
IE (IFA) podporuje dobrovoľnú implementáciu čl. 70.
 
 IT a PT podporujú dobrovoľnú implementáciu definície skutočného poľnohospodára, BE sa bude usilovať o ambicióznejšie nastavenie tejto definície. FI a CEJA podporujú vekový limit ako jedno z kritérií skutočného poľnohospodára (akonáhle začnú poberať dôchodok, už by nemali mať nárok na podporu zo SPP). Podľa CEJA by definícia skutočného poľnohospodára mala byť povinná, ale s určitou mierou flexibility členských štátov.
 
DK odmieta transfer medzi piliermi a podporuje 60% pre BISS (základná podpora príjmov pre udržateľnosť).
 
Sekretariát uviedol, že pozície COPA a COGECA týkajúce sa nástrojov riadenia rizík zostávajú rovnaké, t. j. mali by byť povinné iba pre členské štáty, nie pre poľnohospodárov. Takisto bude naďalej usilovať o vyčlenenie minimálne 60% obálky I. piliera na BISS. Ekoschémy by tiež mali byť povinné pre členské štáty, ale dobrovoľné pre poľnohospodárov.  Takisto bude usilovať o ustanovenie silnej definície skutočného poľnohospodára.
 
K čl. 15 je pozícia COPA a COGECA odmietnuť povinné zastropovanie.
 
Nariadenie pre trh s pôdou
 
 Sekretariát informoval o konferencii k problematike trhu s pôdou, ktorá by sa mala konať začiatkom roka 2020. Témami by mali byť prístup k pôde, koncentrácia poľnohospodárskej pôdy a možnosti obmedziť zahraničných špekulantov pri skupovaní pôdy tak, aby obmedzenia neodporovali legislatíve EÚ. V Parlamente sa témou zaoberá Maria Noichlová (DE, S&D).
 
Rôzne
 
Sekretariát predstavil možné spôsoby sekvestrácie uhlíka do pôdy, najmä v agrolesníctve, pri mokradiach a rašeliniskách. Ďalej informoval o stave ochrany biodiverzity, kde je zjavné, že EÚ nesplní svoje ciele stanovené do roku 2020. COPA a COGECA odporúčajú index vtáctva na poľnohospodárskych plochách. Podľa sekretariátu musia mať poľnohospodári k dispozícii dostatočné množstvo dobrovoľných nástrojov na podporu biodiverzity, ktoré budú dostatočne flexibilné. 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce