Slovenskí potravinári v zajatí Kačky

Slovenskí výrobcovia potravín sú znepokojení z aktuálnej situácie okolo siete obchodov Kačka. Obávajú sa, že môžu prísť o svoje finančné prostriedky.
 
 
Viacerí slovenskí dodávatelia potravín ešte nemajú vyplatené faktúry za mesiac júl a august. Vzniká opodstatnená obava, že svoje peniaze už ani nikdy neuvidia. Naši mliekari rátajú, že by mohli prísť až o viac ako jeden milión eur. Celkovo by mohli slovenskí producenti, ktorí dodávali svoje výrobky do sieti, stratiť až desiatky miliónov eur.
 
Potraviny Kačka podali koncom augusta návrh na konkurz, aktuálne sa čaká na rozhodnutie súdu. „Vieme, ako zvyknú dopadnúť konkurzy. Za svoje dodávky môžeme dostať len mizivé percento z ceny. Je to špecifická situácia, kedy dodávateľ nie je ničím chránený. Ide o spôsob, ako dodávateľa legitímne okradnúť,“ povedal na margo situácie okolo siete obchodov Kačka podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Marián Šolty.
 
Štát prišiel v posledných mesiacoch s rôznymi opatreniami, ktoré mali zlepšiť pozíciu producentov v potravinovej vertikále. Vzniknutá situácia okolo siete potravín Kačka však ich postavenie opäť ťahá nadol. „Privítali by sme, keby štát do budúcna prišiel s opatrením, ktoré ochráni producentov v podobnej situácii. Za tovarom, ktorý sa nachádza na pultoch predajní, sú už zaplatené suroviny od dodávateľov aj ľudia z našich tovární a ich mzdy. Bremeno však nesieme len my, výrobcovia. Čo máme povedať našim zamestnancom, aby si išli svoje peniaze pýtať do Kačky?,“ pýta sa podpredseda SPPK Marián Šolty.
 
Naši potravinári aktuálne už do potravín Kačka svoje výrobky nedodávajú a s veľkou neistotou čakajú, ako sa situácia nakoniec vyvinie.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce