Seminár pre potravinárov

Paragrafové znenie zákona a jeho aplikáciu v praxi vysvetlili zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
 
 
Kľúčový zákon, ktorý má dať vzťahy v rámci celej potravinovej vertikály do vyváženého vzťahu, platí od 1. mája 2019. Podľa riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska Jany Venhartovej sa Slovensko touto právnou úpravou dostalo ďalej ako niektoré západoeurópskej krajiny, ktoré obdobný zákon ešte nemajú a vzhľadom na tento vypuklý problém naprieč celou Európskou úniou ho aj budú musieť v budúcnosti prijať. Pre Slovensko bude teraz mimoriadne dôležité dôsledné uplatňovanie zákona č. 91/2019 o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.
 
História
 
Doterajšia právna úprava neprimeraných podmienok sa opierala v minulosti o nasledujúce zákony: zákon č. 358/2003 Z. z. o obchodných reťazcoch, účinný od 1.9.2003; zákon č. 172/2008 Z. z. o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, účinný od 1.1.2009; Zákon č. 140/2010 Z. z. o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch medzi odberateľom a dodávateľom tovaru, ktorým sú potraviny, účinný od 1.5.2010 a Zákon č. 362/2012 Z. z. o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny, účinný od 1.1.2013.
 
 
„Súčasný zákon je reakciu na požiadavky slovenských firiem riešiť ich problémy súvisiace s nevyváženým postavením výrobcov potravín. V priebehu rokov 2016 a 2017 sme urobili pracovné znenie zákona, ktoré následne prešlo legislatívnym procesom až do súčasnej výslednej podoby“, uviedol generálny riaditeľ Sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Milan Lapšanský.
 
§ 3 – Neprimerané podmienky
 
Podstatou seminára bol výklad paragrafového znenia a odpovede na otázky potravinárskych firiem. Významnú pozornosť venovali organizátori seminára najmä paragrafu 3, ktorý popisuje neprimerané podmienky. Zákon ich vymedzuje viac ako 40.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce