Deň cukrovej repy v Seliciach

Slovenské cukrovary s.r.o. zorganizovali v stredu 23. augusta 2017 deň poľa zameraný na cukrovú repu. Na podujatí sa zúčastnili pestovatelia cukrovej repy, zástupcovia obchodných spoločností, obchodní partneri, členovia zmiešanej komisie, ako aj členovia zväzov, združení, regionálnych samosprávnych organizácií či zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
 
 
Zmenený režim
 
Kráľovnú polí, ako cukrovú repu bežne jej pestovatelia volajú, a s ňou aj všetkých pestovateľov a spracovateľov čaká náročný rok. Podobne ako v sektore mlieka, aj v sektore cukru končia kvóty. Je preto dôležité, aby sa táto významná plodina z našich polí nevytratila a je potrebné, aby bolo Slovensko na zmenu režimu pripravené. Keďže máme skúsenosti zo sektoru mlieka, v ktorom  po skončení kvót, došlo k negatívnemu vývoju, je potrebné byť pripraveným, a to nielen zo strany Európskej komisie, ale aj zo strany slovenských štátnych orgánov.
 
Priemerný až podpriemerný rok
 
Počasie v roku 2017 výrazne ovplyvnilo úrody u obilnín, ale aj ovocia, zeleniny či olejnín. Skutočný vplyv počasia na okopaniny, a teda aj na cukrovú repu, budú môcť pestovatelia hodnotiť až pri jej zbere. Po vynikajúcich výsledkoch v minulom roku, keď boli úrody a cukornatosť na nadštandardnej európskej úrovni, čaká pestovateľov pravdepodobne rok priemerný. Predpokladá sa, že úroda cukrovej repy bude približne 53 t/ha.
 
110 rokov cukrovaru
 
V tomto roku oslavujú Slovenské cukrovary s.r.o. 110 výročie. Najvyšší zástupcovia Slovenských cukrovarov s.r.o. privítali všetkých prítomných a v príhovore upozornili na zmeny vo výrobe. Spracovanie cukrovej repy prebieha v súčasnosti v modernizovaných priestoroch a v najbližšom období cukrovar zvýši „využiteľnosť“ cukrovej repy, keď budú spracované aj hlavičky. Predpokladá sa, že sa zvýši výroba cukru asi o 2 %. Cukrovar spracováva cukrovú repu od pestovateľov z výmery 12 600 ha a plánuje v tomto roku vyrobiť asi 80-tisíc ton. Predstavitelia cukrovaru v príhovore poďakovali všetkým pestovateľom za spoluprácu a serióznosť pri rokovaniach, aj vďaka čomu môže podnik úspešne fungovať už 110 rokov.
 
 
 
Tohtoročná kampaň začne 12. septembra, a tak po oddychovom dni strávenom na poli v Seliciach čaká už o pár dní pestovateľov aj spracovateľov náročná časť roka. Uvidíme, ako sa na výsledkoch kampane nakoniec prejaví tohtoročné počasie. Zostáva však poďakovať pestovateľom za ich úsilie a prácu a spracovateľom za korektné podmienky. Aby sme mali dostatok slovenského cukru, sú potrebné obidve strany - pestovatelia a aj cukrovary. Veď jeden bez druhého nemôže existovať. A my občania chceme aj naďalej kupovať ten náš, slovenský cukor.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Slovenská databáza výživového zloženia Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Renomia SZ CHKT - Slovenský zväz pre chladiacu a klimatizačnú techniku Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) KPPS s.r.o. PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Internetový sprievodca trhom práce