Krajský informačný deň v Košiciach

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR aj tento rok organizuje Krajské informačné dni pre poľnohospodárov. V úvode Krajského informačného dňa v Košiciach predstavil oblasť východného Slovenska z poľnohospodárskeho hľadiska predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.
 
 
Na území prešovského a košického kraja sa chová viac ako 130-tisíc kusov hovädzieho dobytka, čo je takmer 29% z celkového počtu HD na Slovensku. V prešovskom kraji sa pritom chová najvyšší počet HD na Slovensku. Na východe Slovenska je významný aj chov oviec, pretože tretina z celkového množstva pripadá práve na tieto dva kraje - spolu je to 116-tisíc kusov oviec. Poľnohospodári v prešovskom kraji chovajú už len 48-tisíc kusov ošípaných. V košickom kraji len 44-tisíc kusov. Z celoslovenského pohľadu to predstavuje 14,5%. 
 
V prešovskom kraji je výmera obilnín na úrovni 49tisíc ha. Nosnými plodinami je pšenica ozimná, jačmeň jarný, tritikale a ovos. "Zemiaky pestujú farmári na ploche 2096 ha, čo predstavuje 28% z pestovateľských plôch Slovenska. Keď toto číslo porovnáme s minulosťou, tak 2000 ha sme pestovali v okrese Stará Ľubovňa, takže tento pokles je viac ako výrazný v rámci celého Slovenska", porovnal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.  
 
Stretnutia sa zúčastnila aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Jej úvodné slovo sa nieslo v znamení výzvy aj pre samotných agropodnikateľov, aby sa spolu so štátom aj oni viac zamýšľali nad budúcim smerovaním poľnohospodárstva na Slovensku. Charakteristika tohto odvetvia, ktoré má plniť strategickú úlohu štátu, je pritom žalostná. Pracuje v ňom už len cca. 55tisíc ľudí. Za minulý rok vyprodukovalo rekordných 1,3 miliardy eur na zápornom salde zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami. Necelých 40% domácich potravín v obchodoch len znásobuje tieň, ktorý zahalil tento v minulosti veľmi významný sektor národného hospodárstva. 
 
 
„Aj štátna správa má na tomto stave veľký podiel, aj spotrebitelia, ktorí pred pár rokmi siahali len po pekných obaloch bez zaručenej kvality. Ale môžete za to aj vy, poľnohospodári. Zamýšľajme sa preto spolu, ako z tohto poľnohospodárskeho marazmu von“, apelovala na prítomných šéfka rezortu. „Treba sa spojiť a rozumne si určiť, čo budete pestovať, aby ste pracovali efektívne a vedeli svoju produkciu aj predať. Ministerstvo nevie pomôcť, keď prídete na konci žatvy pri bohatej úrode obilnín, že máte zlé ceny. Potrebujeme napríklad zlepšiť aj potenciál v chovoch oviec a kôz a robiť s pridanou hodnotou. Samotný chov oviec je stále stratový, tak skúste naň naviazať pridanú hodnotu a predávajte mliečne výrobky“, doplnila ministerka.
 
Generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch informoval poľnohospodárov o príprave výplaty priamych platieb v roku 2017 s výhľadom na roku 2018. Tento rok bude pritom najnáročnejší na podávanie priamych platieb. Žiadosti bude podávať viac ľudí a dát bude neskutočne veľa, keďže cez aplikáciu GSAA sa bude robiť už 75% územia Slovenska.
 
 
Počas Krajských informačných dní sa poľnohospodári v Košiciach dozvedeli napríklad aj nové informácie o pláne výziev pre projektové a neprojektové podpory pre rok 2017.
 
Jednou z tém boli aj informácie o systéme GSAA, o ktorých informovali zástupcovia MPRV SR, ale aj tri GIS-ové firmy, ktoré prevádzkujú informačné systémy pre poľnohospodárske podniky.
 
 
Séria Krajských informačných dní pokračuje 7. marca konferenciou v Nitre určenou pre poľnohospodárov pôsobiacich na západnom Slovensku. Podnikatelia zo stredného Slovenska získajú 9. marca informácie počas Krajských informačných dní v Banskej Bystrici. Informačný deň pre potravinárov sa uskutoční 13. marca. 
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce