Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz akceptoval podpisy občianskej iniciatívy Stop TTIP!

9. novembra 2015, predseda EP Martin Schulz akceptoval podpisy na občianskej iniciatíve STOP TTIP v rámci jej oficiálneho odovzdania „do vlastných rúk“. Evidentne na neho urobil dojem obrovský počet zozbieraných podpisov (3 284 289 – absolútny rekord pri  „občianskych iniciatívach“) a prisľúbil dve veci:
 
 
-osobne požiada Komisiu EP pre petície o zorganizovanie verejného vypočutia pre občiansku iniciatívu STOP TTIP
 
-spomenul už pripravenú, ale zatiaľ neratifikovanú obchodnú a investičnú dohodu EÚ – Kanada (CETA), ktorú označil v jej dnešnej forme za problematickú a vyzval Európsku komisiu, aby vstúpila s novou Kanadskou vládou do nového rokovania o tejto dohode (CETA obsahuje viaceré kontroverzné aspekty, vrátane systému privátnych arbitráží na riešenie sporov medzi investorom a štátom /ISDS/, od ktorých sa už pri rokovaniach o TTIP ustúpilo)
 
Podľa slov organizátorov petície predsedovi Martinovi Schulzovi budú jeho slová pripomínané a bude sa trvať na tom, aby CETA nebola ratifikovaná. V súčasnosti je táto dohoda v štádiu „právneho preverenia“ (legal scrubbing) a po skončení tohto procesu bude preložená do všetkých oficiálnych jazykov EÚ. Je pravdepodobné, že procedúra ratifikácie sa začne budúci rok (najprv EP a potom ešte členské štáty).
 
V niektorých západoeurópskych krajinách sa zároveň uskutočňujú iniciatívy malých a stredných podnikov proti TTIP. V Rakúsku, Nemecku a Holandsku sa k nim pripojilo už 4000 firiem! V súčasnosti sa podobná iniciatíva pripravuje i vo Francúzsku. Zámerom je spochybniť argument Európskej komisie, že TTIP bude slúžiť záujmom i malých a stredných podnikov, hoci je evidentné, že podobné dohody o „voľnom obchode“ slúžia skoro výlučne nadnárodným spoločnostiam, ktoré plne kontrolujú medzinárodný obchod. Skúsenosti ukazujú, že liberalizácia medzinárodného obchodu v jej dnešnej forme výrazne posilňuje postavenie nadnárodných spoločností na úkor malých a stredných podnikov a vedie k postupnej monopolizácii na globálnej úrovni.
 
Igor Šarmír, SPPK
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce